«Καλάθι του νοικοκυριού»: Οι πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για την επόμενη εβδομάδα οδηγείται η ολοκλήρωση της ρύθμισης, βάσει της οποίας το «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστεί.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι:

  • στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το «καλάθι του νοικοκυριού» μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου
  • Η ισχύς του μέτρου θα είναι τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη
  • Εξετάζεται να ενταχθούν στα προϊόντα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια. Εφόσον συμβεί αυτό, θα βγουν από τη λίστα τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό
  • Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να είναι εφικτή η τροποποίησή της στο μέλλον.\

Κάθε σούπερ μάρκετ με τζίρο 90 εκατ. ευρώ θα υποχρεούται να δηλώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» στην ψηφιακή πλατφόρμα eκαταναλωτής.

«Τα προϊόντα έχουν επιλεγεί με βάση τον όγκο της κατανάλωσης, δηλαδή αυτά που καταλαβαίνουμε ότι ζητάνε οι καταναλωτές πιο πολύ στο σούπερ μάρκετ.

Δεύτερο βασικό κριτήριο είναι τα προϊόντα τα οποία συνήθως δεν μπορεί να αποφύγει κανείς να αγοράσει, άρα η ζήτηση είναι ανελαστική. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο και να ανέβει η τιμή τους, δυστυχώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να αποφύγουν να τα αγοράσουν. Άρα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή, θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως σε αυτά τα προϊόντα» σημείωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.