Τα δίδυμα της… Οργής στη μάχη του σταυρού

Πόλεμος στον οποίο αναμένεται να πέσουν… κορμιά, είναι αυτός των ψηφοδελτίων και ιδιαίτερα μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, που το καθένα για δικούς του λόγους θέλει να πάρει την πρώτη θέση.

Νίκος Ελευθερόγλου/ Action Press

Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς έλεγε ο Ηράκλειτος. Και πράγματι εδώ και μέρες ένας παράλληλος «πόλεμος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην γαλάζια πολυκατοικία. Ο πρώτος είναι κεντρικός και αφορά το πως η ΝΔ θα πάρει όχι μόνο την πρώτη θέση στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν την Άνοιξη του 2023, αλλά και την αυτοδυναμία, ώστε με βάση το κυβερνητικό αφήγημα να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Ο άλλος πόλεμος, στον οποίο πέφτουν… κορμιά, είναι αυτός των ψηφοδελτίων και ιδιαίτερα μεταξύ των διδύμων κορυφής που το καθένα για δικούς του λόγους θέλει να πάρει την πρώτη θέση. Πρόκειται για τους βουλευτές εκείνους που αφήνουν πίσω τους, τους υπόλοιπους συναδέλφους τους να…σφάζονται για την επιβίωσή τους καθώς η ΝΔ τουλάχιστον στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα μετρά περίπου 40- 50 βουλευτές λιγότερους.

Η μάχη …κορυφής, έχει αρκετά επεισόδια, με μεταγραφές στελεχών σε πολιτικά γραφεία, με εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με παρουσιάσεις βιβλίων, με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα και φυσικά με χτυπήματα κάτω από τη μέση, κάτι όχι ασύνηθες στην πολιτική ζωή του τόπου. Και όλα αυτά παρά την εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην ασχολούνται οι υπουργοί με τις εκλογικές τους περιφέρειες και να βγουν σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να μην χρησιμοποιούν την θέση τους για να κερδίσουν ψήφους. Όλα αυτά βέβαια σε ώτα μη ακουόντων, όχι μόνο σε αυτήν την αναμέτρηση, αλλά διαχρονικά.

Ας δούμε λοιπόν τη μάχη των διδύμων που αναμένεται να ανάψει φωτιές όσο προχωράμε προς τις εκλογές.

Κεφαλογιάννη vs Κικίλια

Στην Α Αθηνών στις τελευταίες εκλογές η μάχη είχε γίνει μεταξύ της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Βασίλη Κικίλια. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θέλει να πάρει την πρώτη θέση καθώς το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Η κυρία Κεφαλογιάννη με τις διαφοροποιήσεις της σε κεντρικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, έχει προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις …μουρμούρες στο Μαξίμου. Κάτι που ο Βασίλης Κικίλιας σκοπεύει να εκμεταλλευτεί κυρίως με όπλο του την επιτυχία του Τουρισμού, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα.

Η κυρία Κεφαλογιάνη είχε προηγηθεί με 7.000 περίπου σταυρούς (45.086 έναντι 37. 986 με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία). Εδώ την τράπουλα μπορεί να την ανακατέψουν υποψηφιότητες όπως του Κυριάκου Πιερρακάκη ή του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Χατζηδάκης vs Γεωργιάδη

Στη Β1 του Βόρειου Τομέα της Β Αθηνών φαίνεται ότι το ντέρμπι θα παραμείνει μεταξύ δυο κεντρικών στελεχών: του Κωστή Χατζηδάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώτος έχει ξεχωρίσει, αλλά ο Αδωνις έχει καλό ντεμαράζ. Η διαφορά τους στην προηγούμενη αναμέτρηση ήταν περίπου 4.000 ψήφοι.

Χρυσοχοΐδης vs Βαρβιτσιώτη

Στη Β2 Δυτικό Τομέα της Αθήνας το νέο πρόσωπο είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εκεί θα δώσει τη μάχη με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του κ. Χρυσοχοΐδη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και θα έχει ενδιαφέρον η μονομαχία, σε μια εκλογική περιφέρεια, η οποία είναι «έδρα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε περίπτωση εκλογής του σε άλλη περιφέρεια.

Δένδιας vs Θεοδωρικάκου

Στη Β3 και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας προβλέπεται σύγκρουση κορυφαίων υπουργών. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην προηγούμενη αναμέτρηση έκανε…περίπατο με 20.000 περίπου σταυρούς διαφορά από τον Κώστα Κυρανάκη. Σε αυτές τις εκλογές ο ΥΠΕΞ θα βρει μπροστά του τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, που είχε εκλεγεί στο Επικρατείας. Ο πρώτος θέλει να «τσιμεντάρει» την πρωτιά και τη θέση του «δελφίνου». Ο δεύτερος έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι, δουλεύει μεθοδικά και απειλεί στα ίσα. Θα πρόκειται για μια αναμέτρηση που για μια σειρά λόγους, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα ο Κώστας Κυρανάκης, επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω του το δεξιό κομμάτι της ΝΔ εκφράζοντας την λαϊκή δεξιά. Θα έχει ενδιαφέρον το ποσοστό των ψήφων που θα πάρει.

Μιχαηλίδου vs Μελά και Μανωλάκου

Στην Α Πειραιώς, φαίνεται ότι η μάχη δεν θα είναι για την πρώτη θέση. Εκεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, δεν φαίνεται να απειλείται. Η διαφορά του από τον δεύτερο είναι μεγάλη. Η μάχη θα γίνει για τη δεύτερη θέση. Εκεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, κοντράρει τους Γιάννη Μελά και Νίκο Μανωλάκο. Για την ώρα η μάχη είναι στην αρχή και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος παίρνει κεφάλι, με την πρώτη όμως να υπερέχει εμφανώς σε ό,τι αφορά την δημόσια προβολή, αλλά με τον Γιάννη Μελά και τον Νίκο Μανωλάκο να κρατούν δυνάμεις.

Μαρκόπουλος vs Τραγάκη

Στη Β Πειραιά, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, εάν κατέβει και πάλι θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Τραγάκη. Πληροφορίες μιλούν για υποψηφιότητα του γιου Τραγάκη. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η μάχη για τη δεύτερη θέση, καθώς ο Μαρκόπουλος δεν φαίνεται να απειλείται.

Βορίδης vs Πέτσα και Ζαχαράκη

Στην Ανατολική Αττική η Γεωργία Μαρτίνου εάν κατέβει τελικά θα είναι το φαβορί. Η μάχη θα γίνει μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και του αναπληρωτή του Στέλιου Πέτσα και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. Εκεί το ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη ανανέωση, εάν και αναμένεται να κερδίσει έδρα η εκλογική περιφέρεια λόγω απογραφής.

Καραγκούνης vs Σαλμά και Λιβανό

Μια ακόμη εκλογική περιφέρεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι αυτή της Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί η ΝΔ είχε εκλέξει τρεις βουλευτές. Τον Κ. Καραγκούνη, τον Μάριο Σαλμά και τον Σπήλιο Λιβανό. Ο τελευταίος αν και υπουργοποιήθηκε, η απομάκρυνσή του, του έκανε ζημιά. Θεωρείται ότι θα έχει την στήριξη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Στις τελευταίες εκλογές ο Κώστας Καραγκούνης που δίνει πολλές τηλεοπτικές μάχες είχε προηγηθεί με 5000 σταυρούς.

Τσικρή vs Κατσανιώτη

Στην Αχαΐα, στην οποία είχε κατέβει υποψήφιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αναμέτρηση κορυφής θα γίνει μεταξύ του Άγγελου Τσικρή και Ανδρέα Κατσανιώτη. Εκεί η διαφορά το 2019 ήταν οριακή μεταξύ των δυο. Τώρα η υπουργοποίηση Κατσανιώτη μπορεί να τον ενισχύσει.

Κόνσολας vs Υψηλάντη

Στα Δωδεκάνησα Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης είναι το δίδυμο που θα αναμετρηθεί για την πρώτη θέση. Ο Κόνσολας πάντως στις τελευταίες εκλογές είχε διαφορά ασφαλείας πάνω από 4000.

Αυγερινοπούλου vs Νικολακόπουλου

Στην Ηλεία η αναμέτρηση θα έχει αρκετό ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Κ. Τζαβάρας δεν θα είναι τελικά υποψήφιος. Εκεί η σύγκρουση θα γίνει μεταξύ της Διονυσίας Αυγερινοπούλου και του ανεβασμένου (και λόγω τηλεοπτικής προβολής) Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Γκιουλέκας vs Ράπτη

Στην Α Θεσσαλονίκης η αναμέτρηση θα έχει στο επίκεντρό της τον Κώστα Γκιουλέκα και την Ελένη Ράπτη. Η διαφορά τους

ήταν 4000 σταυροί αλλά την δεύτερη Ράπτη απειλούσε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Καράογλου vs Αναστασιάδη

Στη Β Θεσσαλονίκης Καράογλου και Αναστασιάδης είναι το επικρατέστερο δίδυμο. Ο πρώτος είχε διαφορά ασφαλείας 5000 σταυρών.

Παναγιωτόπουλος vs Λαζαρίδη

Στην Καβάλα ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν απειλείται. Εκεί ίσως τη δεύτερη θέση δεν αποκλείεται να πάρει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης.

Τσιάρας vs Κώτσου

Στην Καρδίτσα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε κερδίσει στο νήμα την πρώτη θέση από τον Γιώργο Κώτσο. Τώρα πιστεύει ότι θα κερδίσει με διαφορά.

Μπουκώρος vs Μακρή

Μάχη αναμένεται να γίνει στη Μαγνησία, μεταξύ του Χρήστου Μπουκώρου και της Ζέττας Μακρή. Η υφυπουργός Παιδείας είχε χάσει με 5000 σταυρούς διαφορά. Τώρα πιστεύει ότι όχι μόνο μπορεί να καλύψει τη διαφορά, αλλά μπορεί να έρθει πρώτη. Από την πλευρά του ο Χρήστος Μπουκώρος, εκμεταλλεύεται την παρουσία του στο νομό και δείχνει να κρατά δυνάμεις.

Χρυσομάλλης vs Μαντά

Στη Μεσσηνία, πρώτος θα έρθει αυτός που θα επιλέξει ο Σαμαράς λένε οι γνωρίζοντες. Πάντως είναι μια εκλογική περιφέρεια που δεν έχει ούτε…υφυπουργό. Την προηγούμενη φορά είχε έρθει πρώτος ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και με μεγάλη διαφορά, τώρα δεν αποκλείεται να δούμε μάχη μεταξύ Χρυσομάλλη και Μαντά.

Σταικούρας vs Οικονόμου

Στη Φθιώτιδα η αναμέτρηση θα έχει δυο υπουργούς κορυφής. Τον Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Το 2019 ο υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Τώρα ο Γιάννης Οικονόμου εκτιμά ότι η θέση του εκπροσώπου θα τον βοηθήσει στην αναμέτρησή του με τον Χρήστο Σταικούρα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.