Eνα κορίτσι στο έλεος ενός τηλεοπτικού reality

© Shutterstock

Η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτεται από τα ΜΜΕ επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στη δημοσιογραφία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιώργος Κουβαράς/ Action Press

Είναι προφανές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι τεράστιο και η οργή ξεχειλίζει όταν έρχεται στο φως ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός ενός παιδιού και η εκπόρνευση του. Το θέμα ανήκει σε αυτά που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ψύχραιμη αντιμετώπιση, γιατί πράγματι αγγίζει στοιχειώδεις ανθρώπινες ευαισθησίες και προκαλεί πολύ έντονα – συχνά ανεξέλεγκτα – συναισθήματα. Με αυτό το δεδομένο, μπορεί κανείς να κατανοήσει οργισμένα σχόλια, εκφράσεις ακραίας αποδοκιμασίας, ακόμη και εισαγγελικού τύπου ετυμηγορίες για την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, η οποία ασφαλώς θα κριθεί στη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως που δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογηθεί και να γίνει κατανοητό είναι η κατάφορη και χυδαία και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του ίδιου του θύματος.

Αυτό το 12χρονο κορίτσι, για το οποίο κοντεύουμε να μάθουμε κάθε βρώμικη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί σε βάρος του είναι το θύμα. Δεν είναι η πρωταγωνίστρια ενός τηλεοπτικού reality που φέρνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Ως ακούσιο θύμα και όχι εκούσια πρωταγωνίστρια, όχι απλώς δικαιούται, αλλά θα έπρεπε να απαιτεί προστασία από αυτή την καταιγίδα παραβίασης κάθε ανθρώπινου δικαιώματός του, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ώρα που ήρθε στο φως αυτή η υπόθεση. Είναι αδιανόητο να δημοσιεύονται αποσπάσματα της κατάθεσης του κοριτσιού, είναι πέρα από κάθε φαντασία να αποκαλύπτεται ο διάλογός του με την ψυχολόγο, είναι χυδαίο (επιεικής ο χαρακτηρισμός) να φτάνουν κάποιοι στο σημείο να λένε ότι έχουν δει βίντεο του εγκλήματος του παιδοβιασμού για να πείσουν το φιλοθεάμον κοινό πόσο εξοργισμένοι είναι με τους δράστες!

Ως κοινωνία, ως Τύπος και ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να βάλουμε τέλος σε αυτό τον ευτελισμό που – πέραν όλων των άλλων – πλήττει βάναυσα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Το έγκλημα είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στο έλεος του κιτρινισμού. Ο εθισμός στην καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Οφείλουμε όχι απλώς να αντισταθούμε αλλά να τον σταματήσουμε!

Παρεμβάσεις για να μπει τέλος στη χυδαιότητα

Η έκθεση του ανήλικου παιδιού με δημοσιεύματα που παραβίαζαν την ιδιωτική του ζωή έχουν προκαλέσει πλήθος παρεμβάσεων και ερευνών. Στις 21 Οκτωβρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελεθεριάνος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκων και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, προκειμένου να διακριβωθεί εάν τα παραπάνω αδικήματα έχουν τελεστεί, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του, με την οποία διέταξε έρευνα για το πως διέρρευσε στα ΜΜΕ το περιεχόμενο της κατάθεσης του ανήλικου παιδιού και η συνομιλία του με τον παιδοψυχολόγο. Επιστολή με την οποία ζητούσε την παρέμβαση του ΕΣΡ έστειλε στις 20 Οκτωβρίου ο Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη διακίνηση ευαίσθητου υλικού και βίντεο γενετήσιου χαρακτήρα. Ηδη από τις 11 Οκτωβρίου, η ΕΣΗΕΑ έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ζητώντας την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής καθώς «παρατηρήθηκε έντονη, χωρίς φραγμό και κατά παράβαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προβολή της είδησης ιδίως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς». Σε ανακοίνωση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου στις 15 Οκτωβρίου, τονίζονταν – μεταξύ άλλων – ότι «απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός απέστειλε επιστολές στον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τις οποίες ζητούσε τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης και τη διερεύνηση της διαρροής στοιχείων της ποινικής δικογραφίας. Παρέμβαση για την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης πραγματοποίησε το ΕΣΡ στις 21 Οκτωβρίου, με έρευνα που αφορά «νομικά και ουσιαστικά αν διαπράχθηκαν και διαπράττονται αδικήματα εις βάρος των θυμάτων».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.