Το… σεντόνι κρύβει πολλά εκατομμύρια

©Eurokinissi

Σε υπόθεση για λίγους, αλλά δυνατούς έχει μετατραπεί και το φετινό μεταγραφικό παζάρι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σταύρος Κουράκος – ActionPress

Μπορεί ακόμη να μην έχουμε μπει επίσημα στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, όμως αυτό δεν έχει πτοήσει την ελίτ των κλαμπ να κάνουν σημαντικές κινήσεις, έτσι ώστε να ενισχύσουν το ρόστερ τους, με στόχο την κατάκτηση του Champions League. Αλλωστε εκεί ποντάρουν όλοι, όχι μόνο για το πρεστίζ αλλά και για το οικονομικό όφελος. Δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό των 140 εκατ. ευρώ που έλαβε φέτος η Ρεάλ, απ’ την πορεία της και την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης.

Ποντάρουν στην επιθετική γραμμή

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και πάνω σ’ αυτόν τον κανόνα κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, για την ενδυνάμωσή τους στη γραμμή κρούσης. Η κορυφαία μεταγραφή, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά κι από άποψης ονόματος και μεγέθους, έγινε πριν καλά-καλά τελειώσει η προηγούμενη αγωνιστική περίοδος, με τη Μάντσεστερ Σίτι να δίνει 60 εκατ. ευρώ στην Ντόρτμουντ για να αποκτήσει τον Ερλινγκ Χάαλαντ. Μία μεταγραφή που έφερε τη σφραγίδα του αείμνηστου μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος δεν πρόλαβε να τη δει να ολοκληρώνεται, ωστόσο όχι μόνο είχε βάλει τις βάσεις, αλλά ουσιαστικά είχε ολοκληρώσει το deal, αρκετό χρόνο πριν. Ο Νορβηγός επιθετικός αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα, αφού μόλις στα 22 του χρόνια έχει φροντίσει να βάλει τη σφραγίδα του, με την παρουσία του στην Ντόρτμουντ την τελευταία τριετία, έχοντας πετύχει 86 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, σε 89 συμμετοχές!

Η Λίβερπουλ δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη αυτή την κίνηση κι έκλεισε με αστραπιαίες ενέργειες τον 23χρονο Ντάργουιν Νούνιες, καταβάλλοντας το ποσό των 75 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα. Ο Ουρουγουανός επιθετικός φαντάζει ιδανικός για να καλύψει το κενό του Μανέ, έχοντας αφήσει το στίγμα του την τελευταία τριετία με 48 γκολ σε 85 συμμετοχές με τους «δράκους».

Στην ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής ποντάρει κι η Μπαρτσελόνα, ρίχνοντας στο… τραπέζι 35 εκατ. ευρώ για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, με τον Πολωνό επιθετικό να μη χρειάζεται συστάσεις, αφού παρά τα 33 του χρόνια ολοκλήρωσε τη σεζόν με 50 γκολ σε 46 συμμετοχές με την Μπάγερν.

Απ’ την άλλη, οι Βαυαροί φρόντισαν να «αρπάξουν» τον Σαντιό Μανέ από την Λίβερπουλ, με ένα εγγυημένο ποσό στα 32 εκ. ερυώ, ενώ πήραν και δύο παίκτες απ’ τον Αγιαξ, τον αριστερό μπακ, Νουσαΐρ Μαζραουί, ως ελεύθερο και τον κεντρικό αμυντικό, Ράιαν Γκράβενμπεργκ, ενεργοποιώντας τη ρήτρα των 18,5 εκατ. ευρώ, όμως σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθούν επιθετικά.

Ομως τα περισσότερα χρήματα έχει ρίξει μέχρι τώρα στο… τραπέζι η Ρεάλ, αφού επένδυσε στον Ορελιέν Τσουαμενί, δίνοντας για τον 22χρονο μέσο, με γαλλικό διαβατήριο, 80 εκατ. ευρώ στη Μονακό για να τον αποκτήσει. Μάλιστα τον «έκλεψε» μέσα απ’ τα χέρια της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία του είχε προτείνει συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές στα 12 εκατ. ευρώ!

Απ’ τη μεριά τους, οι Γάλλοι φρόντισαν να κλείσουν από νωρίς το «παράθυρο διαφυγής» στον Κιλιάν Εμπαπέ, δίνοντάς του γην και ύδωρ για να παραμείνει στο Παρίσι. Ο Γάλλος επιθετικός πήρε πριμ υπογραφής 100 εκατ. ευρώ, κλείνοντας την πόρτα στη Ρεάλ, ενώ κάθε χρόνο οι απολαβές του θα ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ. Η Παρί απέκτησε ήδη και τον Νούνο Μέντες, τον 19χρονο αριστερό μπακ απ’ τη Σπόρτινγκ, δαπανώντας 38 εκατ. ευρώ.

Και στην Ιταλία όμως υπάρχει κινητικότητα, με τη Γιουβέντους να παίρνει και πάλι τον Πολ Πογκμπά, ενώ έχει ήδη ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του Φεντερίκο Κιέζα έναντι 40 εκατ. ευρώ απ’ τη Φιορεντίνα, ενώ η Ιντερ δαπάνησε 23,6 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Χοακίν Κορέα απ’ τη Λάτσιο.

Η απότομη άνοδος του Λουίζ Ντίας

Τη μεγαλύτερη άνοδο στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει παρουσιάσει φέτος ο Λουίζ Ντίας. Ο Κολομβιανός 25χρονος επιθετικός, αγωνιζόμενος μόλις 6 μήνες στη Λίβερπουλ, ανέβασε την αξία του κατά 25 εκατ. ευρώ, αφού φεύγοντας τον Ιανουάριο απ’ την Πόρτο οι Αγγλοι κατέβαλαν 40 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν, ενώ τώρα αξίζει 65 εκατ. ευρώ, έχοντας προλάβει να παίξει 20 παιχνίδια σε Premier League και Champions League με τη φανέλα των «κόκκινων», σκοράροντας 6 φορές.

Ο αξεπέραστος Νεϊμάρ

Πάντως ό,τι και να γίνει, φαντάζει ακατόρθωτο να ξεπεραστεί το ρεκόρ μεταγραφής που κατέχει απ’ το 2017 ο Νεϊμάρ, όταν η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε 222 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε πετύχει 68 γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, σε 123 συμμετοχές, αναγκάζοντας τον Νασέρ αλ Κελαϊφί να τον πάρει στο Παρίσι και να του δίνει 47 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Βέβαια μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του επιχειρηματία απ’ το Κατάρ, να κατακτήσει δηλαδή το Champions League.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΙΚΤΗΣΑΠΟΣΕΠΟΣΟ ΣΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΟΡΕΛΙΕΝ ΤΣΟΥΑΜΕΝΙΜΟΝΑΚΟΡΕΑΛ80
ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ ΝΟΥΝΙΕΣΜΠΕΝΦΙΚΑΛΙΒΕΡΠΟΥΛ75
ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΑΛΑΝΤΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ60
ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΚΙΕΖΑΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ40
ΝΟΥΝΟ ΜΕΝΤΕΣΣΠΟΡΤΙΝΓΚΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ38

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

ΠΑΙΚΤΗΣΣΕΖΟΝΑΠΟΣΕΠΟΣΟ ΣΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΝΕΪΜΑΡ2017-18ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑΠΑΡΙ222
ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ2018-19ΜΟΝΑΚΟΠΑΡΙ180
ΟΥΣΜΑΝ ΝΤΕΜΠΕΛΕ2017-18ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ140
ΦΕΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ2017-18ΛΙΒΕΡΠΟΥΛΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ135
ΖΟΑΟ ΦΕΛΙΞ2019-20ΜΠΕΝΦΙΚΑΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ.127,2
ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ2019-20 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ120
ΤΖΑΚ ΓΚΡΙΛΙΣ2021-22 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ117,5
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ2018-19 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ117
ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ2019-20 ΡΕΑΛ115
ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ2021-22 ΤΣΕΛΣΙ113

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.