Τετ α τετ Δένδια- Μπέρμποκ για Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια

©Υπουργείο Εξωτερικών – Twitter

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών: «Έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ελληνο-γερμανικές σχέσεις, με έμφαση σε ενεργειακή συνεργασία, και για εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια».

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο συμβούλιό τους τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί η απεμπλοκή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στις σιταποθήκες της Ουκρανίας. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις πολιτικές της, που οδήγησαν, σύμφωνα με εκείνη, στην αύξηση των τιμών, με τον ΟΗΕ να τονίζει πως οι φτωχότερες χώρες είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για συμφωνία, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού επιτήρησης» της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη συνοδεία των εμπορικών πλοίων παραμένει ερωτηματικό και δεν νομίζω πως βρισκόμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.