Σοφία Βούλτεψη: «Υποπτη η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό»

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών μίλησε στην Action Press και χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, από την ώρα μάλιστα που όπως ισχυρίστηκε, προκάλεσε το γνωστό χάος το 2015 και το 2016

Νίκος Ελευθερόγλου/ Action Press

Η Σοφία Βούλτεψη, είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που δεν της αρέσουν οι στρογγυλοποιήσεις στον πολιτικό της λόγο. Οι θέσεις και οι απόψεις της έχουν γωνίες. Για αυτό και πολλές φορές στις αντιπαραθέσεις δεν διστάζει να συγκρούεται ακόμη και όταν γίνεται στόχος. Η εμπειρία της από το διεθνές ρεπορτάζ που χρόνια το υπηρέτησε της δίνουν την ευκαιρία να έχει μια συνολική εικόνα για το τι «παίζεται» γύρω μας, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να μιλά και να τοποθετείται με στοιχεία.

Υποστηρίζει ότι «ο Ερντογάν θεωρεί ότι ένα πολεμικό επεισόδιο θα τον βοηθήσει να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο ενόψει των πολύ κρίσιμων, υπαρξιακών θα έλεγα, εκλογών για τον ίδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσέχει τι λέει και τι “καταγγέλλει”».

Στην ερώτηση τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών εκτίμησε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή της αυταπάτης που τόσο ακριβά κόστισε στη χώρα.

-Πριν λίγες ημέρες η κυρία Αχτσιόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ  επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για άλλη μια φορά ότι προχωρά σε επαναπροωθήσεις, αδιαφορώντας για το αν χάνονται ζωές στο Αιγαίο. Τι απαντάτε;

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το θέμα καθίσταται πλέον ύποπτη. Η διαρκής καταγγελία της χώρας και η υιοθέτηση «επιχειρημάτων» που αποσκοπούν στην κατασυκοφάντησή της αποτελεί αδιανόητη συμπεριφορά. Η Ελλάδα έχει επιλέξει την στρατηγική της και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουμε αποφασίσει να προστατεύουμε συγχρόνως και τα σύνορα και τους ανθρώπους. Και αυτό πράττουμε με απόλυτη συνέπεια και συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο είναι απαράδεκτο ένα ελληνικό κόμμα να μεταφέρει μια προπαγάνδα, ενώ γνωρίζει πως κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε υπάρχει σχετική τεκμηρίωση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το γνωστό χάος στα εφιαλτικά 2015 και 2016, είχαν χαθεί πάνω από 300 ζωές. Διότι όταν επικρατεί χάος, δεν μπορείς να προσφέρεις καμιά προστασία. Και επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε την Μόρια και το αίσχος της Ειδομένης πρέπει κάποτε να κάνει την αυτοκριτική του. Και να σταματήσουν να παριστάνουν τους ανθρωπιστές, αυτοί που άφησαν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι προσπαθούν να πετύχουν.

-Τελικά υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα;

Ασφαλώς και υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Είναι αυτά που επί κυβέρνησης Μητσοτάκη προστατεύονται και που αποδεδειγμένα έμειναν απροστάτευτα επί κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η απάντηση στην «κατηγορία» του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε μετατραπεί σε «δεσμοφύλακες της Ευρώπης», είναι ότι απλά είμαστε φύλακες της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η Ευρώπη θα δημιουργήσει επιτέλους ένα κοινό σύστημα ασύλου, επιστροφών και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Διότι στο μεταξύ είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα δικά μας σύνορα. Και αυτό θέλουν όλοι οι Έλληνες.

-Η Τουρκία από την πλευρά της βλέπουμε ότι συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Η κλιμάκωση συνεχίζεται. Πού πιστεύετε ότι θα το φτάσει;

Είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην γενική επιθετική πολιτική της κατά της Ελλάδας. Το έχει καταστήσει μέρος του οπλοστασίου της, κομμάτι της πολεμικής μηχανής της. Και το πιο σοβαρό είναι πως θέλει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό όχι πλέον μόνο ως μέσο πίεσης της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά ως μέσο πρόκλησης ενός συνοριακού επεισοδίου, με την Ελλάδα να κάνει την πρώτη κίνηση. Αυτή η στρατηγική χρήζει μεγάλης προσοχής, διότι είναι πολύ επικίνδυνη. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι ένα πολεμικό επεισόδιο θα τον βοηθήσει να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο ενόψει των πολύ κρίσιμων, υπαρξιακών θα έλεγα, εκλογών για τον ίδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσέχει τι λέει και τι «καταγγέλλει». Ωστόσο, όσο και αν η Τουρκία κλιμακώνει, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σύνεση και με τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα: Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τους συμμάχους μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τον λαό μας, που καταλαβαίνει τι συμβαίνει σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που αναμασά «επιχειρήματα» κατά της χώρας μας.

-Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να αντιδράσει η ΕΕ, επιβάλλοντας κυρώσεις;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ και κάθε μία από τις χώρες μέλη της, αλλά και οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας κοινότητας, στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο που γνωρίζουν πια όλοι πολύ καλά πως στην περιοχή δρουν δύο αναθεωρητικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Τουρκία, που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Προφανώς οι κυρώσεις είναι ένα μέσο, όπως και η απειλή των κυρώσεων. Φαίνεται, όμως, πως προς το παρόν καταβάλλεται προσπάθεια να «συνετιστεί» η Τουρκία, χωρίς να πέσει εντελώς στην αγκαλιά της Ρωσίας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, ωστόσο τα μηνύματα έχουν φθάσει στην Τουρκία. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι έχουν όλες τις λύσεις στο τσεπάκι τους έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία τις προκλήσεις.

-Όλοι μιλούν για ένα δύσκολο χειμώνα. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την ενέργεια, αλλά τώρα ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πιστεύετε ότι το καλάθι του νοικοκυριού θα βοηθήσει;

Η κρίση είναι εξωγενής και η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να την αντιμετωπίσει. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα σημαντικό μέτρο που μπορεί να συμβάλει γενικότερα στην αποκλιμάκωση των τιμών. Δεν είναι άλλωστε αδαείς εκείνοι που έχουν υιοθετήσει αυτήν την πρακτική σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ζητούν την μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Εσείς το αποκλείετε ως λύση;

Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά σ’ αυτό το μέτρο. Τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν εκείνοι που έχουν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία μπροστά τους στο τραπέζι. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Επιπλέον, από την εμπειρία μου στην μελέτη της διεθνούς κατάστασης βλέπω ότι πολλές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τέτοια μέτρα δεν έφεραν τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

-Σας φοβίζει ότι η ακρίβεια θα στοιχίσει στη ΝΔ την εκλογική της νίκη;

Η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα διότι πλήττει όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν τα αίτια της και οι πολίτες γνωρίζουν, έχουν νιώσει στο πετσί τους, πως όσοι υπόσχονται με ευκολία, με την ίδια ευκολία αθετούν τις υποσχέσεις τους. Υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτήν την χώρα που να πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε την ακρίβεια και γενικότερα τις συνέπειες του πολέμου με κάποιον μαγικό τρόπο; Δηλαδή η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί; Οι άνθρωποι δεν είναι αφελείς.

-Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξέρουν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή της αυταπάτης που τόσο ακριβά κόστισε στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κριθεί από τα έργα του. Ένα κόμμα που όταν κυβέρνησε έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά δεν μπορεί να παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος θα παίξει και η ανάγκη να έχει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση. Όλοι ξέρουν ότι πειραματισμοί, όπως αυτοί απορρέουν από τις διαλυτικές καταστάσεις που προκαλεί η απλή αναλογική, θα απέβαιναν μοιραίοι για την χώρα. Και εν μέσω εθνικών απειλών κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.