Ολγα Γεροβασίλη: Πιάστηκαν με τους κοριούς στ’ αυτιά και θέλουν να πείσουν πως «όλοι είμαστε ίδιοι»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μια σειρά από προεκλογικά διλήμματα θέτει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «αρπαχτή από τις ακρίδες ενός παρασιτικού μηχανισμού που αναπαράγεται από δάνεια και σκάνδαλα», για «κοριούς και αυθαιρεσία» και «νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία και κοινωνική χρεοκοπία». Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλάει επίσης για τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου με αφορμή τον «κοριό» στο τηλέφωνό της και ξεσπαθώνει κατά του πρωθυπουργού προσωπικά: «Ως άριστος αναδεικνύεται μόνο στην υποκρισία και τον κυνισμό».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου για την Action Press

«Δημοκρατία ή αυταρχισμός»: αυτό θα είναι το δίλημμα των εκλογών για την Ολγα Γεροβασίλη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αναφορικά με τη κίνηση της να καταθέσει μήνυση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αποκαλύπτει πως «αποτέλεσα στόχο προσπάθειας παγίδευσης από ένα μηχανισμό που παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες», σημειώνοντας παράλληλα ότι το κλίμα πόλωσης για το οποίο κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ  «το δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από την καταστροφική διαχείριση της τελευταίας τριετίας, καθώς δεν διστάζουν να κατηγορούν κάθε φορέα αντίθετης γνώμης ως εχθρό της πατρίδας». Η Ολγα Γεροβασίλη κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις. Με δηκτικό τρόπο τονίζει «ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη; Παντογνώστης Μεσσίας, πίσω και πάνω απ’ όλα ως «τσιτάχ», ή θύμα της άγνοιας που εκλέχθηκε πρωθυπουργός και δεν ξέρει τί να πρωτοκάνει;». 

-Σας κατηγορούν ότι η κατάθεση μήνυσης που καταθέσατε ήταν πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού καθώς δεν περιείχε στοιχεία. Πιστεύετε ότι σας παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου; 

Αν κάτι είναι εντυπωσιακό σε όλη αυτή την ιστορία, είναι το γεγονός πως δεν έχουν κάνει την ίδια κίνηση όλοι όσοι έχουν δει τα ονόματά τους στις λίστες των παρακολουθήσεων που έχουν κυκλοφορήσει! 

Ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και ως πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται πως αποτέλεσα στόχο προσπάθειας παγίδευσης από ένα μηχανισμό που παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Υπήρξε προσπάθεια από σύσσωμη την αντιπολίτευση να ρίξει έστω μια αχτίδα φωτός σε αυτή την υπόθεση μέσω της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε το συγκεκριμένο ζήτημα. Δόθηκε στη ΝΔ η ευκαιρία να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και εκείνη επέλεξε να μετατρέψει την λειτουργία της Επιτροπής σε «πλυντήριο» ευθυνών. Ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας ειπώθηκαν από νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη πράγματα που διαψεύστηκαν ακόμη και την ίδια ημέρα. Αλλοι επικαλέστηκαν το δήθεν «απόρρητο» ευτελίζοντας την ελεγκτική αρμοδιότητα της Βουλής και των σχετικών επιτροπών. Στελέχη της ΝΔ εκτοξεύουν δημόσια απειλές για πολυετείς φυλακίσεις σε όποιον «τολμήσει να ανοίξει το στόμα του». Άλλοι, πάλι, υποδεικνύουν στους λειτουργούς της δικαιοσύνης το δρόμο της δίωξης της ερευνητικής δημοσιογραφίας αντί εκείνου της διερεύνησης αυτής της δυσώδους υπόθεσης. 

Δυστυχώς – κατόπιν όλων αυτών – διαπιστώνεται μια συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών από την μεριά της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, η δικαιοσύνη είχε και έχει την ευθύνη να διερευνήσει απερίσπαστη, άμεσα και διεξοδικά, το περιεχόμενο των αποκαλύψεων που συνταράσσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να αποδώσει τις όποιες ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν.

-Πολλοί υποστηρίζουν πως η παρατεταμένη αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις θα οδηγήσει τη χώρα σε κλίμα πόλωσης και σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τι απαντάτε; 

Ποιός επέλεξε να κάνει την ΕΥΠ παραμάγαζο και να διορίσει στη θέση του Διοικητή της άτομο χωρίς κατάλληλα τυπικά προσόντα; Ποιοί είναι αυτοί που πιάνονται με τους κοριούς στ’ αυτιά και τα αναληθή πόθεν έσχες στα χέρια και αντί να απολογούνται, προσπαθούν να πείσουν πως «όλοι είμαστε ίδιοι»; Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Πήραμε μια χώρα διπλά χρεοκοπημένη και την παραδώσαμε όρθια στα πόδια της με 37 δισ. ευρώ, για να ασκήσει αυτοδύναμη οικονομική πολιτική. Πήραμε μια χώρα απομονωμένη στη διεθνή κοινότητα και την καταστήσαμε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας. Βρήκαμε 3,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας, χωρίς πρόσβαση σε ένα καταχρεωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Παραδώσαμε μια δημόσια υγεία σε πορεία ανάκαμψης και προσβάσιμη για όλους. Επαναφέραμε βασικές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους ενδυναμώνοντας την υγεία, την εκπαίδευση, την τοπική αυτοδιοίκηση. Με τα σωστά μας και με τα λάθη μας, αποκαταστήσαμε σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κοινωνική αποστολή της Πολιτείας, βελτιώσαμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή και οδηγήσαμε με ασφάλεια την κοινωνία σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης. Και όλα αυτά, μέσα από χρηστή και διαφανή διαχείριση.

Το κλίμα πόλωσης το δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από την καταστροφική διαχείριση της τελευταίας τριετίας, καθώς δε διστάζουν να κατηγορούν κάθε φορέα αντίθετης γνώμης ως εχθρό της πατρίδας. Αναρωτιέμαι εύλογα αν οι αντιπαραθέσεις γίνονται για το έγκλημα των παράνομων παρακολουθήσεων ή είναι οι ίδιες οι παράνομες παρακολουθήσεις που υπονομεύουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και τα δικαιώματα των πολιτών; Τί είναι επικίνδυνο; Η αυτονόητη, εύλογη αγωνία για την διαφύλαξη και λειτουργία των θεσμών ή η ιδιοτελής έμπρακτη εργαλειοποίηση και κατάχρησή τους; Κάποιοι, στη δεξιά πολυκατοικία, για τους δικούς τους λόγους, έψαχναν μέχρι προχθές για μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», γιατί δεν τους έκανε απόλυτα αυτή με την οποία συνομιλούσαν. Μήπως έχει έρθει η ώρα να κοιταχτούν σε κανένα καθρέφτη και καταλάβουν έστω και «στο και πέντε» σε τί έχουν μεταλλαχθεί;  

-Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το δίλημμα των εκλογών; 

Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν θεμελιώδη σημασία για την πορεία της κοινωνίας στο μέλλον, ιδιαίτερα μέσα στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Κανένα πρόσχημα, καμία αναβολή, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική. Μετά από 3 και πλέον χρόνια έχει αναδειχθεί το όριο μεταξύ των υπαρκτών προτάσεων διακυβέρνησης. Ευημερία για όλους ή «αρπαχτή δίχως αύριο» για τις «ακρίδες» ενός παρασιτικού μηχανισμού που αναπαράγεται από δάνεια και σκάνδαλα; Κοινωνική συνοχή και ασφάλεια ή κοινωνικός δαρβινισμός και ανασφάλεια; Λογοδοσία και έλεγχος της εξουσίας ή κοριοί και αυθαιρεσία; Κράτος δικαίου ή «κράτος εν κράτει»; Δημοκρατία ή αυταρχισμός; Με λίγα λόγια, προοδευτική διακυβέρνηση και νέο ξεκίνημα ή νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία και κοινωνική χρεοκοπία;

-Αρκετοί θεωρούν πως το μείζον ζήτημα δεν είναι οι παρακολουθήσεις αλλά η οικονομία, η ακρίβεια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις… 

Μπορεί αυτοί οι «αρκετοί» να είναι οι ίδιοι που θεωρούν πως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έγινε ένας δήθεν «λάθος χειρισμός». Γι’ αυτούς λοιπόν, στα αληθινά μείζονα ζητήματα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μάλλον έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Αυτά που κατάφερε για παράδειγμα με την δήθεν «οικολογική πολιτική» της, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το χρηματιστήριο της ενέργειας. Πρωτιά στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, στον ενεργειακό πληθωρισμό και στην επιδότηση της αισχροκέρδειας του ενεργειακού ολιγοπωλίου με δημόσιο χρήμα. Όταν του φώναζαν για την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, εκείνος αναρωτιόταν αν υπάρχουν μελέτες για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αγνοώντας τη σχετική μελέτη του συνεργάτη του κ. Τσιόδρα. Πήρε την ΕΥΠ κάτω από τις προστατευτικές «φτερούγες» του δήθεν «επιτελικού» κράτους του τη δεύτερη μέρα της διακυβέρνησής του και έβαλε μάλιστα και τον ανιψιό του να την εποπτεύει. Και όταν άρχισαν να μαθαίνονται τα έργα και οι ημέρες της ΕΥΠ «έπεσε» δήθεν από τα σύννεφα θυσιάζοντας πρώτο τον ανιψιό για να γλιτώσει ο ίδιος. 

Δεν ξέρει τις εταιρείες που εμπλέκονται στο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, ενώ εκπρόσωποι και σχετιζόμενοι με αυτές έχουν κουμπαριές με το μισό υπουργικό συμβούλιο. Το άλλο μισό μάλλον παρακολουθείται, με πρώτο τον Υπουργό Εξωτερικών, υπό το κατά τα άλλα άγρυπνο βλέμμα του. Μιλούσε παλιότερα για προδότες που πούλησαν την Μακεδονία και σήμερα είναι ο θεματοφύλακας της συμφωνίας με τη Β. Μακεδονία. Τα στελέχη της πολυδανεισμένης ΝΔ, αδελφού κόμματος του κ. Πούτιν, κατηγορούν άλλους για «Πουτινάκια», την ώρα που καράβια εφοπλιστών, μάλλον όχι και πολύ φανατικών… συριζαίων, μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο σε όλη τη γη. Συναγωνιστής των σύγχρονων «Μακεδονομάχων», βλέπει τα τουρκικά πολεμικά πλοία να τα παίρνει ο αέρας και να φτάνουν στην Εύβοια και την «απομονωμένη» Τουρκία να αλωνίζει σε όλα τα διεθνή fora εκβιάζοντας ανοιχτά το ΝΑΤΟ.  

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη; Παντογνώστης Μεσσίας, πίσω και πάνω απ’ όλα ως «τσιτάχ», ή θύμα της άγνοιας, που εκλέχθηκε πρωθυπουργός και δεν ξέρει τί να πρωτοκάνει; Κρίνοντας από την επίδοσή του σε κάθε μείζον θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, το μόνο βέβαιο είναι πως είναι ανεπαρκής και επικίνδυνος. Ως «άριστος» αναδεικνύεται μόνο στην υποκρισία και τον κυνισμό.

-Εκτιμάτε πως θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Μπορεί η δυσοσμία της σήψης από τη διαφθορά και την απαξίωση των θεσμών που έχει πνίξει την ελληνική κοινωνία να μην ενοχλεί τα στελέχη της ΝΔ. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μας. Ακούμε και κατανοούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και δρούμε για το συμφέρον της. Αλλη κυβέρνηση θα είχε από καιρό ανατραπεί υπό το βάρος αυτών των αποκαλύψεων και των καταγγελιών όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεθνών θεσμών όπως του ευρωκοινοβουλίου διά της PEGA. Πλέον, κάθε μέρα που περνά, η παραμονή αυτής της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.