Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις θάλασσες προανήγγειλε ο Δένδιας

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Star, o Νίκος Δένδιας είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Άντονι Μπλίνκεν κάλυψαν ζητήματα από την Τουρκία ως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες. Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει στον βαθμό που της πέφτει λόγος στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών της συστημάτων, αν μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» τόνισε σχετικά με πιθανή αγορά νέων F-16 από πλευράς Τουρκίας.

«Κατά τούτο, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στον βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μας απειλεί, συνεχίζει το Casus Belli. Αν μιλήσουμε κάποτε για μια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση. Η Ελλάδα εύχεται πάντα με συνέπεια να υπάρξει μια άλλη Τουρκία», τόνισε.

Για τη συζήτησή του με τον Μπλίνκεν, υποστήριξε: «Είχα την ευκαιρία να του δείξω ίσως περισσότερους χάρτες. Γιατί υπήρξε ένα ζήτημα, το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Δεν μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και μια διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν προβλήματα και με απόλυτη υπευθυνότητα το εννοώ, της Τουρκίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.