Η Ευρώπη καίει κάρβουνο υπό τον φόβο ρεύματος με το δελτίο

Στην ενεργειακή σύγκρουση με τη Ρωσία, η Ευρώπη δεν έχει να επιδείξει ούτε μια επιτυχία. Επέβαλε κυρώσεις για να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη ρωσική στρατιωτική μηχανή και η Ρωσία ανακοίνωσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, με τους καλύτερους πελάτες να είναι οι Ευρωπαίοι.

Η ενεργειακή πολιτική που ανακοίνωσε πριν από περίπου 45 ημέρες η Κομισιόν – το πρόγραμμα REPowerEU ύψους 300 δις ευρώ που στοχεύει στη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στην αυτονομία -, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προσφέρει άμεσα καμία προστασία εάν η Μόσχα αποφασίσει να εκβιάσει, διακόπτοντας πλήρως την παροχή αερίου.

Το σενάριο η Ρωσία να κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα παροχής αερίου, κάτι για το οποίο προειδοποιεί με ιδιαίτερη έμφαση εδώ και μήνες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, (μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο μια και δεν έχει συμβεί ποτέ ακόμα και στις πιο δύσκολες πολιτικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια), επανήλθε στο προσκήνιο.

Και έτσι η Ευρώπη που έχει θέσει ως στόχο να καταστεί «πράσινη ενεργειακή δύναμη», αναγκάζεται να επιστρέψει στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρώπη δεν αποκλείεται να καταφύγει στη λύση της ενέργειας με το δελτίο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.