Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα

© Eurokinissi

Επιμένουν ελληνικά οι ξένοι πολίτες και αναζητούν σπίτια για να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα μας – Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην αγορά ακινήτων

Ρενάτο Λέκκα/ Action Press

«Η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά», αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη  στοιχεία της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρίας «Engel & Völkers» στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «το 80% έως 85% των αγορών πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών γίνεται από αλλοδαπούς, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία». Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61%, στα 788 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι φέτος θα εισρεύσει 1,7 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων απ’ το εξωτερικό. Αυτό θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 1,45 δισεκατομμυρίων απ’ το 2019. Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, καθώς πολλοί θέλουν να μείνουν στην πιο θερμή Ελλάδα απ’ το να παραμείνουν στις χώρες τους. Πρόκειται για πολίτες που σκέφτονται και κάνουν αναζήτηση ακινήτων στη χώρα μας. «Υπήρξε μία έντονη κινητικότητα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναζήτησαν περιοχές της Πελοποννήσου με διαθέσιμα κεφάλαια έως 180.000», λέει στην ActionPress ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E–Real Estates, Θέμης Μπάκας. Η αναζήτηση ακινήτων δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» λόγω ανατιμήσεων, με τα διαθέσιμα ακίνητα σε Αθήνα και περιφέρεια να εκλείπουν. Βέβαια, απ’ την αναζήτηση μέχρι την αγορά υπάρχει μεγάλη απόσταση, με τους περισσότερους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν προς το παρόν έρευνα αγοράς. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι που απασχολούνται με τηλεργασία.

Ψηφιακοί νομάδες

AirBnb και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας αναμένεται να φιλοξενήσουν σύντομα ευρωπαίους εργαζόμενους, που έρχονται στη χώρα μας για να μείνουν για συγκεκριμένο διάστημα. Δεν είναι τουρίστες αλλά υπάλληλοι εταιρειών που τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως. Στην Αθήνα, tour operators έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί απ’ αυτούς είναι Ισπανοί που με το εισόδημα που έχουν μπορούν να καλύψουν την διαμονή και τη σίτισή τους. Ο μέσος όρος της διαμονής τους είναι 30 με 40 μέρες. Κύματα εργαζομένων έχουμε κι από χώρες, όπως η Αυστρία και η Βρετανία. Σε πολύ μικρό, βέβαια, βαθμό. Αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο Τουρισμού και πάνω σε αυτό δουλεύουν, ούτως ώστε να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλοξενίας που θα επιτρέπει στους πολίτες των χωρών της ΕΕ να μένουν στη χώρα μας. Οι αποκαλούμενοι ψηφιακοί νομάδες εμφανίστηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε νησιά όπως η Κρήτη. Ο ακριβής αριθμός των «ψηφιακών νομάδων» στη χώρα μας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς μετακινούνται συνεχώς. Η κοινότητά τους μεγαλώνει και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πανδημία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της ιστοσελίδας InsureMyTrip, η πατρίδα μας κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως, από πλευράς καταλληλότητας για τους ψηφιακούς νομάδες. Η Αθήνα την τελευταία πενταετία έχει τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες. Το γεγονός ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια οι ψηφιακοί νομάδες μόνον από τις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τα 64 εκατομμύρια έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Ερευνα της MBO Partners, που ασχολείται με το οικονομικό τους προφίλ, δείχνει πως πρόκειται για εργαζόμενους διάφορων κατηγοριών και εισοδημάτων. Το ένα τρίτο αυτών είναι γυναίκες, με το 54% άνω των 38 ετών, ενώ ένας στους έξι έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ.

Εως και 25%

Ολα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η άνοδος τιμών των ακινήτων σε περιοχές του Λεκανοπεδίου. Η άνοδος φτάνει έως το 25%. Ο συνδυασμός υψηλών τιμών αγοράς, αύξησης επιτοκίων και χαμηλών εισοδημάτων ουσιαστικά αποκλείει τη δυνατότητα απόκτησης στέγης για τους νέους στη χώρα μας. Οπως σημειώνει, μάλιστα, η μελέτη της Geoaxis, η βέβαιη αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι διαμορφώνει την γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Η άνοδος των τιμών την τελευταία δεκαετία, σοκάρει. Περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, το Μαρούσι, το Π. Φάληρο, το Περιστέρι και ο Χολαργός, σε νεόδμητα κτίρια, έχουν μονίμως αυξήσεις. Στις ίδιες περιοχές παρατηρείται αύξηση και στα παλαιότερα ακίνητα. Οσον αφορά την πορεία των ακινήτων, άνθρωποι της αγοράς ακινήτων θεωρούν πως η τόσο έντονη αύξηση των τιμών θα φρενάρει τους επόμενους μήνες λόγω συρρίκνωσης της ζήτησης εξαιτίας

α) της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού,

β) της καλπάζουσας τιμής της ενέργειας και

γ) της αύξησης της τιμής των υλικών κατασκευής/ανακαίνισης, γεγονότα που θα οδηγήσουν σε στάση αναμονής τους πιθανούς αγοραστές.

Τέλος, το επίπεδο της προσφοράς (ιδιαίτερα νεόδμητων διαμερισμάτων) εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.