Δόμνα Μιχαηλίδου: Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση

© Eurokinissi

Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση. Ως Πολιτεία σπάμε τα στερεότυπα και αλλάζουμε σελίδα στην κοινωνία μας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί της παιδικής προστασίας, όσο πιο ανοιχτά είναι τα μάτια, τα αυτιά και πάνω από όλα τα στόματά μας τόσο πιο πολύ μπορούμε να προλαμβάνουμε τέτοιες περιπτώσεις φρίκης, όπως αυτή με το 12χρονο παιδί στον Κολωνό. Μια υπόθεση που μας έχει σοκάρει, μας έχει εξοργίσει. Ως Πολιτεία έχουμε κάνει πολλά. Φαίνεται πως δεν επαρκούν. Καθήκον και υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε εκείνους τους μηχανισμός, που βοηθούν τους πολίτες να μιλάνε, να ακούνε, να βλέπουν παραπάνω και τελικά να μην φοβούνται να καταγγείλουν.

Αρθρο της Δόμνας Μιχαηλίδου στην Action Press

Καλύπτουμε κενά του παρελθόντος. Ορίσαμε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δίκαιο με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση. Με πράξεις αποδεικνύουμε ότι τα τρία αυτά χρόνια έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία. Θεσπίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας στις δομές προστασίας παιδιών, οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες, με μόνο στόχο να προστατεύουμε κάθε παιδί και τα δικαιώματά του. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Τα παιδιά ελέγχονται ένα ένα ώστε να διαλευκανθεί κάθε τυχόν υποψία για κακοποίησή τους.

Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων

 Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων ο οποίος είναι αποδέκτης των αναφορών κακοποίησης και έχει την ευθύνη να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές και τη διοίκηση της Μονάδας, όπως ορίζει ο νόμος. Ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων υποχρεούται στην υποβολή των αναφορών περιστατικών κακοποίησης στο Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών Περιστατικών Κακοποίησης Ανηλίκων, που λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Καταστήσαμε υποχρεωτικό το λευκό ποινικό μητρώο για όλους όσοι εργάζονται σε δομές που απασχολούν, φροντίζουν ή φιλοξενούν παιδιά. Το λευκό ποινικό μητρώο για όλους όσοι εργάζονται με παιδιά αποτελούσε κενό που έπρεπε να έχει καλυφθεί πολλές δεκαετίες πριν. Άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, όπως η παιδεραστία και η εμπορία ανθρώπων, δεν νοείται να έχουν τη δυνατότητα να φροντίζουν τα παιδιά μας. Το αλλάξαμε.

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107

Πολύ σημαντικό να αναφέρουμε και την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107. Λειτουργεί παντού και όλο το 24ώρο. Μπορεί οποιοσδήποτε επώνυμα ή ανώνυμα να αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει μέσα στην οικογένειά του, μέσα στο σχολείο του παιδιού του, στην παιδική χαρά που πηγαίνει το παιδί του, αλλά επίσης μπορεί να λάβει και συμβουλευτική υποστήριξη από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους.

Στόχος η πρόληψη

Στόχος μας δεν είναι απλά η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Στόχος μας η πρόληψή της. Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η αποϊδρυματοποίηση. Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει σε ένα ίδρυμα όσο καλό κι αν είναι αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση απλουστεύσαμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της Ανάδοχης και της Υιοθεσίας, έχοντας καταφέρει να βγάλουμε το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα.

Και συνεχίζουμε. Με κάθε τρόπο διασφαλίζουμε ότι όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική τους οικογένεια, θα μπορούν να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Όλοι μαζί, Κοινωνία και Πολιτεία, επιλέγουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής και προστατεύουμε κάθε παιδί που μας έχει ανάγκη. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στην παιδική προστασία δεν χωρούν εκπτώσεις.

* H Δόμνα Μιχαηλίδου Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.