Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του Κρεμλίνου

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Επτά μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά σε μερική επιστράτευση και απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Γιατί τώρα;

Το Κρεμλίνο τονίζει διαρκώς ότι «όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο». Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασαν το ρωσικό στρατό να απομακρυνθεί από την περιοχή του Χαρκόβου, και να οπισθοχωρήσει στο Ντονμπάς και τη Χερσώνα.

Οι μεγάλες χώρες που ο Πούτιν ήλπιζε να έχει ως συμμάχους, δείχνουν ότι χάνουν την υπομονή τους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε στον Πούτιν ότι «δεν είναι ώρα για πόλεμο», ενώ ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «ακούει τις ανησυχίες της Κίνας».

«Ελαβε από τις μη δυτικές χώρες το μήνυμα ότι πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν, να σταματήσει να μιλά εξ ονόματος του μη δυτικού κόσμου», εκτιμά ο Alexandre Baounov, πρώην αναλυτής του κέντρου Carnegie της Μόσχας.

Ατομική βόμβα

Χθες ανακοινώθηκε εσπευσμένα η οργάνωση από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου δημοψηφισμάτων προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο αν το ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση. οι προς προσάρτησιν περιοχές θα αποτελούν για τη Μόσχα ρωσικό έδαφος. Το θέμα για την Ρωσία είναι να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση, μέσω των «δημοψηφισμάτων».

Η επικεφαλής του ρωσικού δικτύου RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, έγραψε στο Twitter ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «ή ο προθάλαμος της επικείμενης νίκης μας ή του πυρηνικού πολέμου».

Γιατί επιστράτευση;

Η μερική επιστράτευση που κηρύχθηκε από τον Πούτιν αφορά 300.000 εφέδρους. Οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί ότι οι φοιτητές και οι κληρωτοί εξαιρούνται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Βουλής, Αντρέι Καρταπόλοφ, η επιστράτευση αφορά κυρίως τους εφέδρους στρατιώτες και υπαξιωματικούς κάτω των 35 ετών καθώς και τους εφέδρους αξιωματικούς κάτω των 45 ετών. Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εξήγησε ότι αυτή η επιστράτευση ήταν αναγκαία για να κρατηθούν τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη της Ουκρανίας.

Η γραμμή του μετώπου «είναι μεγάλη, άνω των 1000 χιλιομέτρων. Προφανώς, πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν την γραμμή και τα μετόπισθεν, πρέπει να ελέγξουμε αυτά τα εδάφη», σημείωσε.

Το χαρτί της κλιμάκωσης

Το Κρεμλίνο επιλέγει «το χαρτί» της κλιμάκωσης για να επιτύχει την υποχώρηση της Ουκρανίας. «Πρόκειται για τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία και την Δύση: είτε η Ουκρανία οπισθοχωρεί ή πυρηνικός πόλεμος», σχολίαζε η Tatiana Stanovaïa στο Telegram. Ο Πούτιν επέμεινε ότι «δεν είναι μπλόφα».

«Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, σχεδόν τίποτε δεν εξελίσσεται κατά τα προβλεπόμενα», συνόψισε η Tatiana Stanovaïa του κέντρου R.Politik.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.