Πόλεμος Ρωσία – Ουκρανία: Η συνάντηση Ζελένσκι – Στάρμερ και η άρνηση του Κρεμλίνου για Ρώσους πράκτορες και σχέδια «χάους»

Ukraine’s President Volodymyr Zelensky, Britain’s Prime Minister Keir Starmer, and NATO Secretary General Mark Rutte

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο σχετικά με τη στήριξη που θα χρειαστεί η Ουκρανία στον πόλέμο εναντίον της Ρωσίας μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την άποψη της Βρετανίας ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, αλλά υπογράμμισε ότι η θέση του Λονδίνου ως προς τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow παραμένει ίδια.

Ο Ζελένσκι είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ ότι μαζί με τον Ζελένσκι συζήτησαν για το “σχέδιο νίκης” απέναντι στη Ρωσία του Ουκρανού ηγέτη.

“Πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για την άμυνα της Δύσης και το πώς παραμένουμε ασφαλείς”, σχολίασε ο Ρούτε.

Αυτό το «σχέδιο» του Ζελένσκι, το οποίο παραμένει μάλλον ασαφές σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής, που αναμένεται τον Νοέμβριο, αλλά οι ημερομηνίες του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να «αναγκάσει» τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχτεί τους όρους του Κιέβου.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να δείξουμε τη συνεχή δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ καλωσορίζοντας τον Ουκρανό ηγέτη.

Κρεμλίνο για Ρώσους κατασκόπους και αποστολή χάους.

Ο ισχυρισμός του επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας ΜΙ5 ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας GRU είναι αποφασισμένη να προκαλέσει χάος στη Βρετανία και την Ευρώπη είναι αβάσιμος και του αξίζει να αγνοηθεί, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της MI5 Κεν Μακάλουμ ανέφερε σε μια ομιλία προχθές, Τρίτη, πως η GRU είναι σε “διαρκή αποστολή για να προκαλέσει χάος στους δρόμους της Βρετανίας και της Ευρώπης: έχουμε δει εμπρησμό, δολιοφθορά και περισσότερα”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί τέτοιους ισχυρισμούς και πως δεν αξίζουν να τους δίνεται προσοχή.

“Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως ατεκμηρίωτες και αβάσιμες”, είπε.

Στο υπόβαθρο του πολέμου στην Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες και η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχουν κατηγορήσει Ρώσους κατασκόπους ότι έχουν ξεκινήσει εχθρικές δραστηριότητες σε όλη την ήπειρο τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση Κασσελάκη – Πολάκη και οι δηλώσεις των δυο υποψήφιων προέδρων του κόμματος

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Μίλτον διασχίζει σήμερα την Φλόριντα, 4 νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό

Μέση Ανατολή: Συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου με δηλώσεις από την Ε.Ε., τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.