Κηδεία Ελισάβετ: Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παρακολούθησαν το τελετουργικό

©EPA/NEIL HALL

Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ από τα τηλέφωνά τους. Στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, οι θαμώνες στριμώχνονταν στις παμπ για να δουν την τελετή στις τηλεοπτικές οθόνες.

Στο Παρίσι, ο ιδιοκτήτης μπαρ Τιμπό Ντιπόν, εξέθετε το νέο τατουάζ με τη βασίλισσα στο μπράτσο του.

«Δεν ήταν δική μας βασίλισσα αλλά βασίλεψε επί 70 χρόνια στη Βρετανία. Ο μοναδικός άλλος που βασίλεψε περισσότερο ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄. Αυτή είναι η κοινή μας ιστορία», δήλωσε στο Reuters.

Κόσμος από όλον τον πλανήτη συγκεντρώθηκε έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσει τα βασιλικά δρώμενα που εκτυλίσσονταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.

Η Ελισάβετ «είναι κυριολεκτικά πανταχού παρούσα», δήλωσε ο 30χρονος Βίκτορ Λάι, έξω από το γενικό προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις προηγούμενες δέκα ημέρες πολλοί περίμεναν στην ουρά για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

«Έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και αυτός ο δρόμος φέρει ακόμη το όνομά της», ανέλυσε.

Στην γύρω περιοχή, κάποιοι είχαν αφήσει λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες, κεριά και άλλα αναμνηστικά.

Η Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους του Χονγκ Κονγκ επί 45 χρόνια, σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που κάποιοι τη θεωρούν «χρυσή». Όταν επέστρεψε η περιοχή υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997, η βρετανική κυβέρνηση –αν όχι και η μονάρχης– εξακολούθησε να παίζει κάποιον ρόλο, εξοργίζοντας κάποιες φορές το Πεκίνο όταν κατέκρινε τον τρόπο διακυβέρνησής του.

Σε άλλες χώρες, πολλοί στάθηκαν στις τηλεοράσεις τους για να δουν την τελετή. Μερικοί είχαν πιο προσωπικούς ή εθνικούς δεσμούς με την Ελισάβετ, την οικογένειά της και τον θεσμό της μοναρχίας γενικότερα.

Στο Μπαχρέιν, οι Βρετανοί που ζουν εκεί παρέστησαν σε μια λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Χριστοφόρου, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Στο ξενοδοχείο Λορντ Ντάντλεϊ, στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, η Νίνα Γουίτφιλντ παρακολουθούσε μαζί με τους πελάτες της.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ήταν ο στυλοβάτης της μοναρχίας και η κόλλα που τους κράτησε ενωμένους και θα μας λείψει. Σήμαινε πολλά για μένα», είπε η ίδια.

Στην πόλη Μίχας της Κόστα δελ Σολ, στη νότια Ισπανία, Βρετανοί τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι παρακολούθησαν την τελετή σε μια καφετέρια και ένα γειτονικό μπαρ.

«Έχουμε μεγάλη κοινότητα σε αυτήν την περιοχή της Ανδαλουσίας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να τιμήσουν τη βασίλισσα», ανέφερε ο Μαρκ Ντράιβερ, που εργάζεται σε ένα μπαρ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.