Δένδιας: «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα ψύχραιμα»

©ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, αλλά δεν παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις.

«Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς, και στο πεδίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων»,

«Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

«Η Ελλάδα καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος, από τον οποίο μπορεί να μεταφέρεται φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη περιοχή, τα Βαλκάνια, τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος.

Ανέφερε πως οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συνεισφέρουν σημαντικά. Συζητήθηκε, ακόμη, η επισιτιστική κρίση που έχει δημιουργήσει o πόλεμος στην Ουκρανία. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε άλλες χώρες που επιθυμούν να καταστούν επίσημα υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ», τόνισε για τα Βαλκάνια ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν, προσπάθειες για να αποτελέσουν μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», σημείωσε και πρσέθεσε πως δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κενό σ’ αυτή την περιοχή. «Αν αφήσουμε αυτό το κενό θα το εκμεταλλευτούν άλλες δυνάμεις φυγόκεντρες, οι οποίες προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας».

Τέλος ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την συνεισφορά της Ουγγαρίας στην Frontex. «Δυστυχώς βλέπουμε μια μεγέθυνση της προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και μια ρητορική όξυνση προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών», υπογράμμισε ο Πίτερ Σίγιαρτο. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και προκλήσεις ασφαλείας, που τονίζουν την ανάγκη στην Ευρώπη να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία ενδιαφέρονται «να επικρατήσει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε ο ίδιος. «Ελλάδα και Ουγγαρία μέχρι στιγμής έχουν προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό θα κάνουν και στο μέλλον», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.