Δένδιας: Παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής

@Eurokinissi

Για τις θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενημέρωσε ενδελεχώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής (House of Representatives) Γκρέγκορι Μικς, καθώς και μέλη της εν λόγω Βουλής, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την κατανόησή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόσο ως ενεργειακό κόμβο σε μια κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε συγκυρία, καθώς και στην σημασία της για την ασφάλεια και άμυνα των νατοϊκών συμμάχων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχήμα «3+1», για το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, αλλά και τον μετασχηματισμό σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας.

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις θέσεις που λαμβάνει το αμερικανικό Κογκρέσο μέσω της σχετικής νομοθεσίας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο «East Med Act 2019».

Ακόμη μίλησε για την ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού όπως τόνισε, οι εν λόγω χώρες είναι δημοκρατίες με βαθιές ρίζες, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, καθώς και για την απειλή πολέμου.

Υπογράμμισε πως οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση πάντα τοο Διεθνές Δικαίο της Θάλασσας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και στην πολιτική συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική πλευρά γνωστοποίησε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.