«Οι αναθεωρητικές δυνάμεις δεν έχουν ρόλο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στην Ποντγκόριτσα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Ράνκο Κριβοκάπιτς.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια:
Αγαπητέ μου Ranko,
Ευχαριστώ πολύ για τα φιλόξενα λόγια σου. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι σήμερα εδώ, στην Ποντγκόριτσα. Ελπίζω να ξαναέρθω, να ξαναπάμε, ή να πάμε στην παραλία, ή εγώ να σε φιλοξενήσω επίσης στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, η οποία είναι πολύ κοντά στο Μαυροβούνιο.
Και επίσης, πρέπει να σου ευχηθώ, καταρχάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε μαζί σου με αυτή την ιδιότητα εδώ στο Μαυροβούνιο. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα πολύ σημαντικά σου καθήκοντα. Επίσης, θα ήθελα να σε συγχαρώ, γιατί συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδό σας στο ΝΑΤΟ. Ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία κάποια στιγμή να σας συγχαρώ και για την είσοδό σας στη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, στην ΕΕ.
Σήμερα, επισκέπτομαι το Μαυροβούνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο και εσένα μεθαύριο, την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.
Νομίζω ότι εκεί θα καταστεί φανερό ότι η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να πω εδώ, στην Ποντγκόριτσα, ότι εμείς θεωρούμε πως η Ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία. Όμως, πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας.
Η Ελλάδα, η πιο παλαιά χώρα της ΕΕ στα Βαλκάνια, είναι απολύτως διατεθειμένη να βοηθήσει. Και να υποστηρίξει σθεναρά την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Και επίσης, με μεγάλη χαρά άκουσα από εσένα ότι και για εσάς η είσοδος στην ΕΕ αποτελεί την πρώτη στρατηγική σας προτεραιότητα. Επίσης, πρέπει να σας συγχαρώ, γιατί το Μαυροβούνιο εναρμονίζεται πλήρως με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
Στις οικονομικές μας σχέσεις, πράγματι, πάμε καλύτερα. Το 20-21, οι σχέσεις μας έφτασαν τα 168 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιες από τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μόλις 88 εκατομμύρια. Όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς περισσότερους τομείς. Η ενέργεια, που όπως είχες την καλοσύνη να πεις, είναι ένας από αυτούς. Οι μεταφορές, η έρευνα, οι υποδομές είναι πολύ σημαντικοί τομείς.
Ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στο Μαυροβούνιο. Μπορούν να επενδύσουν πολύ περισσότερα τώρα που έχουν βγει από την οικονομική κρίση. Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε για τη διασυνδεσιμότητα μας. Η Ιονία οδός πρέπει να συνδέσει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αυτοκινητόδρομος δηλαδή Ιονίου-Αδριατικής είναι απολύτως απαραίτητος, όπως επίσης η συνδεσιμότητα στην ενέργεια.
Σε ευχαριστώ πολύ που αναγνωρίζεις τον ρόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι χαρά μας να βοηθάμε την ασφάλεια των φίλιων χωρών. Το Μαυροβούνιο ήταν η πρώτη σύμμαχος μας χώρα στους Βαλκανικούς πολέμους. Αυτά δεν ξεχνιούνται, είναι στο γενετικό υλικό των λαών.
Επίσης, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συμφωνία μας να αλληλο-υποστηριχθούμε για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Και, επίσης, για την κοινή αντίληψη που έχουμε για την περιοχή και το μέλλον της, καθώς και για την Ευρώπη. Γιατί και οι δύο χώρες πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος μετά τη συνάντηση μας για όσα είπαμε, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στο γεύμα εργασίας. Ομως, είμαι βέβαιος ότι κατά τη θητεία σου, οι σχέσεις μας θα συσφιχθούν και θα μπορέσουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί. Περιμένω να σε υποδεχθώ στη Θεσσαλονίκη μεθαύριο.
Και πάλι, ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία εδώ στην Ποντγκόριτσα σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.