Δένδιας: Ενημέρωσε το Σέρβο ΥΠΕΞ για την έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας

©ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Σέρβου ομόλογου του, Νίκολα Σελάκοβιτς, στο Βελιγράδι.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Εξετάστηκε οικονομική συνεργασία και ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας. Έγινε αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκε να διοργανωθούν ριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας, μαζί με την Κύπρο, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, «η οποία αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες, προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, οι πηγές αναφέρουν ότι αμφότερες πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωση τους στην εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.