Δένδιας: «Αστείο να μας κατηγορεί η Τουρκία για προκλητικές δηλώσεις»

©ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή πρόκληση, είναι αστείο να μας κατηγορεί η Τουρκία για προκλητικές δηλώσεις τη στιγμή που εμείς επαναλαμβάνουμε αυτά που λένε οι Τούρκοι», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Ουδείς Έλληνας έχει αρθρώσει το παραμικρό ως πρόκληση για την Τουρκία», πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημείωσε ότι ανατρέχει σε μία «νοοτροπία Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς» και ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες διανομής, κατανομής και δημιουργίας ζωνών στη θάλασσα.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει άκρη με κανέναν πάρα μόνο με τη Λιβύη και αυτό μόνο υπό το καθεστώς εκβιασμού», τόνισε ο Νικος Δένδιας και επεσήμανε πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν εστία εντάσεων και τριβών.

«Η Τουρκία στη σχέση της με τη Λιβύη έχει κάνει ένα λάθος, το οποίο υποθηκεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για μια σειρά ετών», υπογράμμισε. Ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε περαιτέρω ενέργειες με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ουδείς έχει διάθεση να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα, αντιθέτως η Ελλάδα πάντα χρησιμοποιούσε τη θάλασσα ως προώθηση του πολιτισμού όλων των λαών. «Η Τουρκία, όμως, έχει μία φοβική αντίληψη ή μία αντίληψη ότι πρέπει να κυριαρχήσει σε όλα», συμπλήρωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στηρίζει ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί, όμως καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει την Ελλάδα σε υποτελή, σύμφωνα με τον κ. Δένδια. Αυτήν τη στιγμή η αντίληψή της περί κράτους δικαίου είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.