Χατζηδάκης: Οι 10 βασικοί άξονες του κυβερνητικού έργου για την εργασία

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τους 10 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου για την εργασία παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2022, έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019.

Παράλληλα, μίλησε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, η οποία διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους. Σημείωσε, ακόμη, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς βρίσκεται στο 12,5 %. «Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την πανδημία, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), έχει τριπλασιαστεί, καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσφέρει πραγματική στήριξη για την αναζήτηση εργασίας.

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους καθ τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 για κοινωνικά επιδόματα.

«Με τον νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας με τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, τη δημιουργία δομών ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα άνω των 15 ετών και την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Παράλληλα, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων αναπηρία με παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς (κάρτα αναπηρίας, προσωπικός βοηθός) όσο και στην ένταξη ή επανένταξη στον κόσμο της εργασίας», σημειώνεται.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα, επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στα θέματα ισότητας αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και για τη γραμμή 1555, «η οποία έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η ολοκλήρωση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας, η στεγαστική πολιτική,το δημογραφικό και η πλήρης λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.