Απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία: Τι καταλογίζουν στην Κεραμέως βουλευτές και κομματικά στελέχη

Aτολμία καταλογίζουν στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κομματικά στελέχη και βουλευτές σε ένα ζήτημα που ήταν σημαία της ΝΔ – «Πήραμε όλο το κόστος και στο τέλος η δουλειά δεν έγινε» λένε χαρακτηριστικά οι επικριτές της.

Action Press Team

Μεγάλες παρασκηνιακές εντάσεις έχει προκαλέσει το πήγαινε-έλα του υπουργείου Παιδείας στην εφαρμογή του πολυσυζητημένου θέματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στο στόχαστρο βουλευτών και κομματικών στελεχών αλλά και αρκετών συναδέλφων της υπουργών και υφυπουργών βρίσκεται η Νίκη Κεραμέως, η οποία κατηγορείται πίσω από κλειστές πόρτες ότι επικεντρώθηκε μόνο στην επικοινωνία και τη δύσκολη ώρα που έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να εφαρμόσει μια βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αλλάξουν οριστικά όψη τα ελληνικά πανεπιστήμια άφησε το θέμα μετέωρο. Με άλλα λόγια, όπως λένε, «έκανε τη μισή δουλειά».

Η υπουργός Παιδείας από την πρώτη στιγμή που πολιτεύτηκε πρώτα ως βουλευτής Επικρατείας και στη συνέχεια εκλεγμένη με σταυρό και ως υπουργός, επιχείρησε να χτίσει ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ. Μάλιστα οι στενοί της φίλοι και οι φανατικοί ψηφοφόροι της την αποκαλούσαν «Ελληνίδα Θάτσερ» με την έννοια ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί, δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και θα έκανε όλες τις τομές που απαιτούνται ώστε να επιλυθούν επιτέλους λιμνάζοντα προβλήματα δεκαετιών στη δημόσια εκπαίδευση και κυρίως στα πανεπιστήμια.

Σήμερα, καθώς η πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδεύει προς το τέλος της, όπως ισχυρίζονται βουλευτές που επικρίνουν την υπουργό Παιδείας, δεν σημειώθηκε κάποια μεγάλη τομή ή κάποια σπουδαία μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, η οποία θα έμενε στην ιστορία όπως αρκετοί ήλπιζαν.

Η υπουργός παρότι εμφανίζεται αυστηρή και άκαμπτη στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και στη βουλή, στην πράξη επιλέγει την οδό των συμβιβασμών, όπως έκαναν αρκετοί προκάτοχοί της επί πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά όμως, είχε επενδύσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ότι θα μπει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια. Ήταν τόσο έντονος ο τρόπος που η κυβέρνηση ξεδίπλωσε τη θέση της σε αυτό το ζήτημα, που εισέπραξε όλο το πολιτικό κόστος από όσους διαφωνούσαν με αυτήν την τακτική.

Το αποτέλεσμα ωστόσο, δεν ικανοποίησε εκείνους που ζητούσαν επιτακτικά το αντίθετο. Δηλαδή να κλείσει ο φαύλος κύκλος της μεταπολίτευσης με τις διαρκές καταλήψεις, τα επεισόδια, τις μολότοφ και τους ξυλοδαρμούς στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ίδια τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, και αυτό είναι αλήθεια, παρότι μένει να δούμε πως θα λειτουργήσουν οι πρυτανικές αρχές την επόμενη φορά που θα ξεσηκωθεί θύελλα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως συνέβη με την περίφημη βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Ολόκληρη η ευθύνη δική της»

Να δούμε όμως τι έχει συμβεί ακριβώς με την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία δέχεται επικρίσεις στο κόμμα της και στην κυβέρνηση. Η φύλαξη των πανεπιστημίων από τη δράση αναρχικών και μπαχαλάκιδων, που απειλούσαν καθηγητές και φοιτητές και συχνά δεν είχαν σχέση με την ακαδημαϊκή ζωή, ήταν μια από τις εμβληματικές προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ το 2019. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προσωπικά για την υλοποίησή τους. Το άσυλο, όπως είπαμε, καταργήθηκε- άλλο πως εφαρμόζεται ο νόμος στην πράξη καθώς γι’ αυτό ευθύνονται περισσότερο οι πρυτανικές αρχές- η πανεπιστημιακή αστυνομία όμως έγινε ανέκδοτο. Όχι επειδή καθυστέρησε να φτιαχτεί αλλά επειδή αδυνατεί να επιτελέσει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε. Τα μέλη της περιορίζονται σε χώρους έξω από τα πανεπιστήμια, καθώς το σώμα δεν έγινε αποδεκτό από μια δυναμική μερίδα φοιτητών αλλά και από καθηγητές.

Ακόμη και τα μηχανήματα που επιλέχθηκαν με ευθύνη των πρυτανικών αρχών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για την είσοδο φοιτητών και καθηγητών με κάρτα, ήταν μια μεσοβέζικη επιλογή καθώς είναι χαμηλά, όμοια με αυτά του μετρό και εύκολα κανείς περνάει από πάνω. Κομματικά στελέχη και βουλευτές καταλογίζουν στην υπουργό Παιδείας ατολμία να φέρει σε πέρας ένα ζήτημα που ήταν σημαία της ΝΔ «πήραμε όλο το κόστος και στο τέλος η δουλειά δεν έγινε» λένε χαρακτηριστικά οι επικριτές της υπουργού.

Ακόμα και αν δεχθεί κανείς ότι οι αντιδράσεις έχουν πολιτικό υπόβαθρο και υποδαυλίζονται από την Αριστερά, ήταν θλιβερό το θέαμα να συνοδεύεται η πανεπιστημιακή αστυνομία από τα ΜΑΤ για να κάνει τη δουλειά της. Έτσι, το σώμα αυτό μένει ουσιαστικά ανενεργό, και τα κομματικά στελέχη καταλογίζουν ολόκληρη την ευθύνη στην κυρία Κεραμέως επειδή δεν έδειξε την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επιβολή ενός μέτρου που θα ενίσχυε ουσιαστικά το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης και τις διαχωριστικές γραμμές της ΝΔ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.