Σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της υπόθεσης του Αλεξάντερ Βίνικ, η συνήγορος του ειδικού της αγοράς κρυπτονομισμάτων Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον Ρώσο «όμηρο ενός πολέμου πληροφοριών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και προανήγγειλε νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Τον θέλουν για την τεχνογνωσία του στο blockchain και το bitcoin, δεν υφίσταται καμία νομική βάση για τις κατηγορίες που του αποδίδονται», ανέφερε.
Η ίδια συνέχισε σημειώνοντας: «Ο Αλεξάντερ Βίννικ μετά την πανηγυρική αθώωσή του πέρσι στο Παρίσι για όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες, παρέμεινε κρατούμενος σε απομόνωση, με βάση την απόφαση του 2019 του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης! Στις 29 Ιουνίου 2022 εξαντλήθηκε και η δυνατότητα κράτησής του με αυτή τη διαδικασία και παρενέβη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χορηγώντας στον Αλεξάντερ ασφαλιστικά μέτρα. Τότε οι Γάλλοι, με κινητοποίηση των ΗΠΑ, ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει τη συγκατάθεσή του για να κρατηθεί ο Αλεξάντερ έξω από τα όρια της αρχικής απόφασης και του διεθνούς δικαίου της έκδοσης, για να μην τον αφήσουν ελεύθερο».
«Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε, μαζί με τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Καμηλάρη να δώσουν την άδεια να κρατηθεί ο Αλεξάντερ κι άλλο «ώστε να διασφαλισθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως η εγχώρια πολιτική και δικαστική ηγεσία φέρουν ευθύνες.
Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στον ρόλο που κατά την πλευρά Βίνικ διαδραμάτισε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Σε αυτό το πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο, αποφασιστικός ήταν ο ρόλος της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου: ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρενέβη προσωπικά για να αποστερήσει τον Αλεξάντερ Βίννικ από τη δικαστική προστασία που του είχε χορηγήσει το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφαίρεσε την υπόθεση από τους αρμόδιους δικαστές και ενορχήστρωσε μία δίκη-εξπρές για τον Αλεξάντερ, με Πρόεδρο τον εαυτό της, και με στόχο την παράδοση του Αλεξάντερ στη Γαλλία. Ο Αλεξάντερ Βίννικ σήμερα έχει αθωωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών (19 από τις 20) και επιζητεί, με σοβαρές αξιώσεις, την αθώωσή του και για τη μία και μοναδική, πλημμεληματική κατηγορία για την οποία καταδικάσθηκε», τόνισε.
Μάλιστα η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για την ψυχολογική και οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο Ρώσος ειδικός.
«Να δούμε τι έχει να πει ο κ.Τσιάρας και ακόμη ο κ. Κοντωνής για τα περίφημα πειστήρια που ήταν παρατημένα σε κάποιο συρτάρι και ποτέ δεν μας ενημέρωσαν ώστε να τα αξιοποιήσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η ίδια διευκρίνισε παράλληλα πως ο δικαστικός αγώνα του Βίννικ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την οικογένειά του, διαψεύδοντας φήμες περί δήθεν τεράστιας προσωπικής περιουσίας. «Η οικογένειά του και η μητέρα του χρηματοδοτούν την υπόθεση. Επιπλέον σε ό,τι με αφορά, ποτέ δεν δίστασα προσωπικά να παραμερίσω το οικονομικό κόστος σε υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και σε τελική ανάλυση την δικαιοσύνη».
«Τα παιδιά του Αλεξάντερ, ο Πλάτων και ο Λεβ, είναι σήμερα 11 και 8 ετών. Δεν έχουν δει τον πατέρα τους πέντε χρόνια και μεγαλώνουν ορφανά και από μητέρα. Δύο ψυχές για τις οποίες αδιαφόρησε η Ελληνική Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατέληξε αναφέροντας:
«Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα να επανεξετάσει την απόφασή του και να αφήσει τον Αλεξάντερ να γυρίσει στην πατρίδα του και στα παιδιά του. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ ίσως να μην επιβιώσει. Και ίσως να μην ξαναδεί ποτέ τα παιδιά του. Ο άνθρωπος αυτός κρατιέται σήμερα ζωντανός μόνο απ´ την ελπίδα να ξαναδεί τα παιδιά του και από την πίστη του στον Θεό. Όσες κι αν είναι οι πιέσεις των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, η χώρα μας δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται σαν προτεκτοράτο. Όσες κι αν είναι οι διεθνείς πιέσεις, υπάρχουν και οι Οικουμενικές Αρχές: της Ανθρωπιάς, της Επιείκειας, του Ελέους».
Πηγή: Documento