Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μίλησε στην Action Press για τη θλιβερή όπως την χαρακτήρισε πρωτοτυπία κατά την οποία για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα στα πανεπιστήμια χρειάστηκε να δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως και για την δυνατότητα αυτοδυναμίας στις εκλογές καθώς οι πολίτες «θα πιστώσουν στον κ. Μητσοτάκη αξιοπιστία».
Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερόγλου/ Action Press
Συναντήσαμε την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή, στον τρίτο όροφο του υπουργείου Παιδείας. Μιλήσαμε μαζί της για τα θέματα της Παιδείας, αλλά και για την πορεία της κυβέρνησης προς τις εκλογές. Για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μας είπε ότι πρέπει να λειτουργούν με κανόνες. Μας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο στήριξης για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον δύσκολο χειμώνα και να πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές καθώς οι πολίτες παρά τα όποια παράπονα υπάρχουν θα πιστώσουν στον κ. Μητσοτάκη την σοβαρότητα την αξιοπιστία του και τη στήριξη που έδωσε. Πιστεύει ότι εάν δεν καταφέρει η ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία, δεν θα μπει σε λογικές …χαρίζω υπουργεία και δημιουργώ πολιτικά εκτρώματα.
Δείτε βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη:
-Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το περιστατικό στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Σε μια φοιτητική εστία, που είχε μετατραπεί σε κέντρο παραβατικότητας με συμμορίες να δρουν. Πιστεύετε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία στο πλαίσιο αυτό θα βοηθήσει;
Είναι μια θλιβερή πρωτοτυπία, το ότι η χώρα μας χρειάζεται να έχει άοπλη Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αυτές τις ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Είναι όμως μια αναγκαιότητα. Το ότι αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν συμμορίες, μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, παλαιότερα να σας θυμίσω ότι μέχρι και οίκοι ανοχής υπήρχαν και αυτό να διαιωνίζεται, νομίζω ότι κανείς από εμάς, κανείς από τους έλληνες πολίτες δεν το επικροτεί και δεν συμφωνεί. Άρα καλά κάνουμε και ξεκαθαρίζουμε το τοπίο, καλά κάνουμε και αντιδρούμε και θέλω να ξέρετε ότι το σύνολο των ελλήνων πολιτών σε αυτό το θέμα έχει θετική στάση και συμφωνεί, στην αντιμετώπισή του.
-Τότε πως ερμηνεύετε τη στάση της Αντιπολίτευσης, που το εργαλειοποιεί κατά κάποιον τρόπο. Είδαμε τις πρώτες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Αριστοτέλειο να διαμαρτύρεται στον πρύτανη για την αστυνομική βία. Δεν βλέπω να έχουν ξεπεραστεί οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.
Δεν έχει ξεπεραστεί και αυτό είναι θλιβερό. Γιατί ξέρετε: ούτε αυτό έχει απήχηση στον κόσμο, ούτε την πολιτική ατζέντα αλλάζει, ούτε και τους τιμά. Εγώ θα πω ότι δεν είναι μόνο βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση, που αντιδρούν έτσι. Είναι και από άλλα κόμματα. Άκουσα συνάδελφο στη Βουλή, από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης να λέει ότι εγώ δεν υπήρξα φοιτητής, αλλά, είμαι τώρα με τους φοιτητές για να ενώσω τη φωνή μου με κάτι που νομιμοποιεί την παρανομία; Απενοχοποιεί τις πράξεις που είναι εμφανώς παραβατικές; Πράξεις που εμποδίζουν τους φοιτητές να μένουν στις εστίες, με τρόπο που είναι σύγχρονος και ασφαλής; Αυτό με ξεπερνάει και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.
-Παρατηρούμε την αύξηση των ενοικίων. Αυτό αφορά και τους φοιτητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Για τους πρώτους πήρατε κάποια μέτρα τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για τους εκπαιδευτικούς;
Θυμίσατε πολύ σωστά το φοιτητικό επίδομα. Το ανεβάσαμε στα 1.500 ευρώ και φτάνει τις 2000 σε περίπτωση συγκατοίκησης. Η στέγαση των εκπαιδευτικών ήταν και παραμένει ένα οξύ πρόβλημα. Υπήρχε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα είναι πιο οξυμένο, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Υπάρχει η νομοθεσία ώστε να μπορούν οι δήμοι, να παρέχουν και στέγαση και σίτιση. Υπάρχουν δήμοι που το κάνουν, όπως ο δήμος Μυκόνου, ο δήμος Υδρας, ο δήμος Δωρίδας κ.α. Υπάρχει αυτό, αλλά επειδή η πολιτεία δεν πρέπει να μένει αδρανής, υπάρχουν προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην προεδρία της κυβέρνησης και βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα μέτρων που ξεκινά από ενδεχόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, και φτάνει ακόμη και σε δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και μεταπτυχιακές σπουδές.
Μέτρα δηλαδή που θα επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς που έχουν την διάθεση, και θέλω να σας πω ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μας θέλει να προσφέρει, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Θα τους δώσουμε λοιπόν κίνητρα και για την επαγγελματική τους εξέλιξη, αλλά και για τη δική τους διευκόλυνση όταν επιλέγουν τέτοιες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν και άλλες δυσκολίες. Δεν είναι μόνο η έλλειψη στέγασης. Υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετακινούνται συχνά. Έχουμε κάνει ήδη προβλέψεις να υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλα γκάμα προτάσεων και μέτρων και θα μπορούσαν οι δήμοι να κάνουν χρήση της δυνατότητας, που τώρα πια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε με την αξιοποίηση των παλιών ή κλειστών κτιρίων, εκείνος που αναλαμβάνει να τα εκμεταλλευτεί τα μισά από αυτά υποχρεούται να τα ενοικιάσει με χαμηλό μίσθωμα. Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά χρειάζεται συντονισμός τον οποίο κάνει η προεδρία της κυβέρνησης.
-Καθημερινότητα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα. Θα τον ξεπεράσει αυτόν τον κάβο η κυβέρνηση με την κοινωνία όρθια; Ή αυτό που εισπράττετε από τον κόσμο είναι παράπονα και διαμαρτυρίες για το ρεύμα και την ακρίβεια;
Ο κόσμος παραπονιέται. Νομίζω θα ήταν ψέμα να μην το αναγνωρίσουμε αυτό. Όπως γνωρίζετε πολιτεύομαι στην περιφέρεια. Στη Μαγνησία. Εκεί η επαφή με τον κόσμο είναι πιο εύκολη, πιο άμεση. Ο κόσμος παραπονιέται αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Γιατί οι πολίτες βαθιά μέσα τους και οι φράσεις που χρησιμοποιούν στον διάλογο που αναπτύσσεται, καταλαβαίνουν ότι με μέτρα υπερβολικά, δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο, όσα έχουν πετύχει με τη δική τους στέρηση. Αναγνωρίζουν ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι τέτοια που να μην θέτει σε κίνδυνο, την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας. Με αίσθημα δικαιοσύνης καταλαβαίνουν τις προσπάθειες που γίνονται.
Στην πανδημία. Για παράδειγμα τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν κάλυψαν απολύτως τις ζημιές. Υπήρχε όμως στήριξη και μια ανακούφιση και επέτρεψαν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Δεν θα καλυφθεί απολύτως η ζημιά και οι συνέπειες του πολέμου, στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση όμως είναι εδώ και τα μέτρα στήριξης θα κλιμακωθούν εάν χρειαστεί πάντα όμως με την δημοσιονομική παράμετρο.
-Είμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ πρώτη και με διαφορά. Όμως παρατηρούμε να μην υπάρχει πλέον αυτοδυναμία. Πιστεύετε ότι τελικά θα την πετύχετε;
Καταρχάς θα πω ότι δεν με απασχολούν οι δημοσκοπήσεις γιατί δεν ξέρω να τις αναλύσω, όπως οι ειδικοί. Αυτό που λέω είναι ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα και αυτό το εισπράττω από τον κόσμο που συνομιλώ. Το προβάδισμα είναι ευρύτατο και δικαιολογημένο. Και θα το διατηρήσει το προβάδισμα αυτό. Γιατί απέδειξε πως ούτε αυτιά χαϊδεύει , ούτε σκοπεύει να πάρει μέτρα που θα βλάψουν μακροπρόθεσμα, αυτούς που πρόσκαιρα θα ωφελήσουν. Ο πρωθυπουργός προτίμησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ούτε να δραπετεύσει με εκλογές, ούτε ενδεχόμενες σκέψεις της μείωσης του ποσοστού. Έδειξε ότι το λέει το εννοεί και θα του το πιστώσει και η ιστορία και ο ελληνικός λαός.
-Με ποιον θα κυβερνήσετε εάν δεν πετύχετε αυτοδυναμία; Βλέπετε κάποιον σύμμαχο, ας πούμε το κόμμα του κ. Βελόπουλου;
Σε ότι αφορά την αυτοδυναμία. Με την απλή αναλογική δεν υπάρχει. Πιστεύω όμως ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα είναι αμιγώς πολιτικό το διακύβευμα, ή η διακύβευση, ο κόσμος θα ψηφίσει γνωρίζοντας ότι το συμφέρον της χώρας είναι να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα έχει μια αυτοδύναμη παρουσία στη Βουλή, για να μπορέσει να ολοκληρώσει ή να συμπληρώσει το έργο της. Πιστεύω ότι στις δεύτερες εκλογές και το λέω όχι γιατί πρέπει να το πω, ότι η Νέα Δημοκρατία θα την κερδίσει.
Τώρα εάν αυτό που εκτιμώ εγώ ότι είναι εφικτό, και ότι είμαστε πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, εάν δεν γίνει, το μήνυμα θα το δώσει ο ελληνικός λαός. Αυτός θα υποδείξει με την ψήφο του ποιες είναι οι συνεργασίες τις οποίες «επιτρέπει» και εμείς θα κληθούμε με βάση προγραμματικές συμφωνίες και όχι ευκαιριακές με το να….χαρίσουμε υπουργεία για να έχουμε έναν συγκυβερνήτη, ήσυχο και αδύναμο που θα μας δίνει την πλειοψηφία, όπως έγινε στο παρελθόν. Θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις με εκείνους που θέλουν να συνεργαστούν εφαρμόζοντας το πρόγραμμα στο οποίο ο ελληνικός λαός έδωσε την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ώστε να υπάρχει βιώσιμη κυβέρνηση και λύσεις. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα μας καθοδηγήσει ο ελληνικός λαός. Και από εκεί και πέρα οι συμφωνίες και οι συμμαχίες θα είναι τέτοιες που δεν θα δώσουν σε κανέναν το δικαίωμα να μας κατηγορήσει για ευκαιριακά εκτρώματα πολιτικά, όπως υπήρχαν στο παρελθόν.