Ζελένσκι: «Είμαστε έτοιμοι για την εξαγωγή σιτηρών»

©Facebook-Володимир Зеленський

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το λιμάνι του Τσορνομόρσκ και δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε το λιμάνι του Τσορνομόρσκ, που είναι αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να δει από κοντά τις προετοιμασίες για να ξεκινήσει η εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική πλευρά περιμένει το σήμα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως «η πλευρά μας είναι απολύτως έτοιμη. Στέλνουμε όλα τα σήματα προς τους εταίρους μας, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, και ο στρατός μας εγγυάται την ασφάλεια. Ο υπουργός Υποδομών βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την τουρκική πλευρά και τον ΟΗΕ. Περιμένουμε ένα σήμα από αυτούς ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, βρέθηκε στο λιμάνι της Οδησσού και δήλωσε πως 17 πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένα από τον ρωσικό αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τα οποία είναι ήδη φορτωμένα. Ο ίδιος φάνηκε αισοόδοξος και ανέφερε πως τα πρώτα πλοία θα μπορέσουν να αποπλεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε: «Μετά την υπογραφή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για την ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα για να αρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της». Ακόμη ανέφερε πως τα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ είναι έτοιμα, ενώ το λιμάνι του Πιβντένι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λάβουμε επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ σχετικά με τον προτεινόμενο διάδρομο στον οποίο θα πλεύσουν τα πλοία στην Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τον Βόσπορο και στην συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Ελπίζω ότι τα πρώτα πλοία θα αποπλεύσουν από τα λιμάνια μας πριν από το τέλος της εβδομάδας».

«Η πρωτοβουλία αυτή, αν λειτουργήσει, και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει, και αν οι εταίροι μας Τουρκία και ΟΗΕ μπορέσουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών να μειωθούν», είπε ο Κουμπράκοφ.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής της υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση τελούν υπό επεξεργασία, εκφράζοντας την ελπίδα πως το πρώτο φορτίο σιτηρών θα αναχωρήσει από σήμερα.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Οδησσό πως ελπίζει η συμφωνία θα επιτευχθεί αργότερα εντός της ημέρας ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εξαγωγών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.