ΥΠΠΟΑ: Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης

©EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης», τονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Στις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής: Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμα ενημέρωσης», αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι ο Έλγιν βρήκε τα περισσότερα αγάλματα «στα χαλάσματα»

Αιτία της έντασης είναι ο ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου πως τα περισσότερα από τα αγάλματα -που αφαιρέθηκαν από τον Έλγιν- εντοπίστηκαν «στα χαλάσματα» σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, δρ. Τζόναθαν Ουίλιαμς τόνισε πως τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν όλα από τον ναό και πως η επιθυμία της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει πραγματικότα αφού «μεγάλο μέρος του Παρθενώνα είχε καταστραφεί πολύ πριν φτάσει ο Λόρδος Έλγιν στην Ελλάδα».

«Δεν θα υπάρξει ποτέ μία μαγική στιγμή επανένωσης, καθώς τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα χάθηκαν για πάντα. Είχαν καταστραφεί από τα τέλη του 17ου αιώνα, πριν ο Έλγιν έρθει στην Αθήνα», δήλωσε ο ίδιος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.