Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Υποχρεωτική η μάσκα σε ταξί και εσωτερικούς χώρους των πλοίων

© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων και στα ταξί, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων για τον Covid-19.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφασίστηκε – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.

Δείτε τι ισχύει αναλυτικά:

Ταξι: Yποχρεωτική η χρήση μάσκας για οδηγούς και επιβάτες.

Κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται μόνο οταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό ανω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρων ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Επιβατηγά: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (το μέτρο θα επανεξεταστεί στα τέλη Ιουνίου).

Ημεροπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Τι αλλάζει από σήμερα για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας

Καταργείται από σήμερα 1η Ιουνίου η υποχρεωτικότητα της χρήσης της σε εξωτερικούς, αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους.

Kατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε τρένα, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα. Παράλληλα, καταργείται η υποχρεωτικότητα χρήσης τους στα καταστήματα και σε εσωτερικούς χώρους.

Πάντως, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Aπό την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου παραμένουν υποχρεωτικές οι μάσκες σε μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» είχε τονίσει νωρίτερα σε σχέση με τη χρήση μάσκας σε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο Θάνος Πλεύρης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.