Ξένοι επενδυτές αγοράζουν το ελληνικό καλοκαίρι

© Shutterstock

Εκρηκτική αύξηση στην αγορά ακινήτων σε δημοφιλής νησιωτικούς προορισμούς με πρωταγωνιστές τις Κυκλάδες και στόχο τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση Golden Visa αλλά και την εκμετάλλευση βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Action24Press Team

Φουλ είναι οι μηχανές στην «εξαγωγή» real estate στην χώρα καθώς η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών για ακίνητα στα ελληνικά νησιά. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ρεπορτάζ για τα ποσά που δίνουν οι ξένοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν το ελληνικό καλοκαίρι…

Είτε είναι επενδυτές, είτε ψηφιακοί νομάδες, είτε για την απόκτηση Golden Visa, είτε απλά Βορειοευρωπαίοι, Γερμανοί ή Γάλλοι συνταξιούχοι – που θέλουν να περάσουν τη ζωή τους σε κάποιο ελληνικό νησί αναπνέοντας καθαρό αέρα μέσα στη φύση – η αγορά της εξοχικής κατοικίας γνωρίζει τεράστια άνθηση. Οι μεγαλύτεροι fans είναι οι Γερμανοί  και οι Ισραηλινοί.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις, οι 54 πραγματοποιούνται από Ελληνες και οι 46% από ξένους αγοραστές. Σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα οι 90 στις 100 πωλήσεις καταλήγουν στα «ξένα χέρια».  Κυρίως οι Κυκλάδες αποτελούν πόλο έλξης των επενδυτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, για παράδειγμα τη Μύκονο – εκτός από τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και τους  παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή- επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας. «Επιθυμούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιήσουν τουριστικά. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται από 5.500€/τμ έως 7.500€/τμ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μια luxury  βίλα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας. 

Οι επενδυτές δίνουν έμφαση και παρακολουθούν ακίνητα-ευκαιρίες με στόχο την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τ εύκολα κέρδη από πλατφόρμες τύπου Airbnb φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την απόφαση για αγορά εξοχικής κατοικίας κυρίως στα κέντρα των αστικών πόλεων και στην νησιωτική Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Μύκονο, στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Πάρο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά.

Aύξηση 232% στις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Στη ώθηση της εξοχικής κατοικίας έχει συμβάλλει αρκετά ο τουρισμός και  οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα εν λόγω στοιχεία από το AirDNA αποτυπώνουν ότι η ζήτηση έως 1η Μαρτίου για την περίοδο Ιούνιος – Σεπτέμβριος κατέγραψε αύξηση κατά 232% σε σχέση με τη περσινή χρονιά.  Ανοδική είναι η τάση σε Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη  Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης, ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196% και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%.  «Τα άνωθεν δεδομένα αποτελούν σημαντικό παράγοντα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για αγορά εξοχική κατοικίας τόσο από εγχώριους όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που επιθυμούν τόσο την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά και παράλληλα τη “παραγωγή” εισοδήματος το χρονικό διάστημα που δεν διαμένουν οι ίδιοι», σχολιάζει ο κ. Μπάκας.  

Συνεχής η ζήτηση εξοχικών από ευρωπαίους συνταξιούχους

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάς η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, με την αυξημένη ζήτηση να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και σε αρκετές περιοχές θα ενισχυθεί λόγω και των πολλών έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 61% των γραφείων δήλωσε ότι η αντίστοιχη ζήτηση δεν επηρεάστηκε σημαντικά και επίσης πως οι βόρειο-ευρωπαίοι επιλέγουν, μόλις βγουν στη σύνταξη να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στα «πανέμορφα φυσικά τοπία, τα καταγάλανα νερά, τους γραφικούς οικισμούς, την πλούσια ιστορία και παράδοση, τους φιλόξενους ανθρώπους που συνθέτουν την όμορφη Ελλάδα».

Δείτε τα στοιχεία που δημοσίευσε το Action24Press:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.