Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

©Pixabay

 Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων είναι o στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ.

   Όπως εκτιμούν πηγές του e-ΕΦΚΑ, εντός του Οκτωβρίου, θα εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, και στη συνέχει η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων, που ξεπέρασε το 10%.

Tον Αύγουστο του 2022 οι επικουρικές συντάξεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες περιορίστηκαν στις 94.000. Oι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για εφάπαξ και δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 9.420.

   Οι πρωτοβουλίες για ταχεία αποκλιμάκωση

Δρομολογούνται μία σειρά από πρωτοβουλίες, με κύριο στόχο την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

   Όπως επισημαίνουν πηγές, πρόκειται να ενεργοποιηθεί η fast track διαδικασία έκδοσης και για τις επικουρικές. Κομβικό ρόλοθα διαδραματίσει επίσης η μεταφορά προσωπικού. Προβλέπεται η μεταφορά 200 υπαλλήλων σε θέσεις με αντικείμενο την απονομή συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.

   Ένα ακόμη είναι και η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη. Όπως έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα, πηγές του e-ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν ότι, πλέον, ο φορέας, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, έχει τη δυνατότητα να εκδίδει μεγάλο όγκο συντάξεων κάθε μήνα, καθώς διαθέτει τη σωστή οργάνωση. «Δεν είναι τυχαίο πως έχουν εκδοθεί 430.000 συντάξεις σε 20 μήνες. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστεί η προσπάθεια και για την αποκλιμάκωση των επικουρικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.