Woodstock ’99: Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του DMX

DMX-Facebook

Ηταν Ιούλιος του 1999 όταν ο DMX ανέβηκε στη σκηνή του Woodstock και έδωσε μία από τις καλύτερες συναυλίες της καριέρας του.

Ο θρυλικός ράπερ δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Μπορεί το Woodstock ’99 να έχει μείνει στην ιστορία ως μία τεράστια αποτυχία (κύμα καύσωνα, υπερτιμολογήσεις στο νερό και στο φαγητό, ανεξέλεγκτο πλήθος και πολυάριθμες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης), ωστόσο, η εμφάνιση του DMX ήταν ένα από τα «φωτεινά σημεία» του φεστιβάλ.

Πριν ανέβει στη σκηνή ο DMX, ο DJ του είχε αρχίσει να «ζεσταίνει» το κοινό, προσκαλώντας το να φωνάξει το όνομα του ράπερ, ο οποίος τότε βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του.

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, μία κόκκινη φόρμα εργασίας και κόκκινα Timberland μποτάκια (ενδυματολογικό σύμβολο του Νεοϋορκέζικου ήχου) ο 29χρονος τότε ράπερ ανέβηκε τελικά στη σκηνή εν μέσω επευφημιών και «πρωτόγονων» ζητωκραυγών. Αυτό που αντίκρισε ο DMX ήταν εντυπωσιακό. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ήταν έτοιμοι να τραγουδήσουν τους στίχους του τότε πρωτοεμφανιζόμενου ράπερ.

Βλέποντας την ασυγκράτητη ενέργεια με την οποία ερμηνεύει τα πρώτα hits του, όπως τα «Stop Being Greedy» και «Ruff Ryders’ Anthem», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και ο ίδιος γνώριζε ότι μόλις τότε είχε ξεκινήσει το μουσικό του ταξίδι. Εναν χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του, το οποίο τον είχε ήδη «εκτοξεύσει» στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας και ειδικότερα του χιπ χοπ.

Η ενέργεια και η ωμότητα που έφερε ο ήχος του, σε μία εποχή που το hip hop είχε ήδη αρχίσει – σύμφωνα με πολλούς – να «αλλοιώνεται» και να χάνει την «αιχμηρότητά» του, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να δημιουργεί πιασάρικα κομμάτια, του έδωσαν το σεβασμό της hip hop κοινότητας και τη στήριξη της μουσικής βιομηχανίας.

Λίγους μήνες μετά το Woodstock ’99 ο Χ κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του …And Then There Was X, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και ανέδειξε το πιο γνωστό του κομμάτι, «Party Up (Up In Here)».

Παρά το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια ο Earl Simmons (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του DMX) θα αντιμετώπιζε πλειάδα νομικών και προσωπικών προβλημάτων, η πρωτοκαθεδρία του στη μουσική σκηνή στις αρχές του 2000 ήταν αδιαμφισβήτητη.

Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κρατήσει τη θέση του στην κορυφή του hip hop για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο ήχος που πρέσβευε έφυγε από τη μόδα τα επόμενα χρόνια και ο ίδιος δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η συναυλία του στο Woodstock, όμως, για πάντα θα μας θυμίζει ότι ο DMX άφησε ανεξίτηλο στίγμα στον κόσμο της rap και στη μουσική βιομηχανία γενικότερα.

με πληροφορίες από Consequence of Sound

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.