Βρετανία: Ανθρωποειδές ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογηθεί η ψυχική υγεία παιδιών

©Pixabay

Επιστήμονες στη Βρετανία έδειξαν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί η ψυχική κατάσταση των παιδιών.

Ένα ρομπότ σε αρκετές περιπτώσεις, όπως φαίνεται, καταφέρνει να φέρει στο φως καλύτερα και από τους ειδικούς ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη Χατίς Γκουνές, μελέτησαν 28 παιδιά οκτώ έως 13 ετών, με τη βοήθεια ενός μικρόσωμου ανθρωποειδούς ρομπότ Nao.

Το ρομπότ έκανε ερωτήσεις, ώστε να αξιολογηθεί η ψυχική υγεία κάθε παιδιού. Οι γονείς και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τη διαδικασία από ένα διπλανό δωμάτιο. Τα παιδιά μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το ρομπότ.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ήταν πρόθυμα να εκμυστηρευθούν στο ρομπότ ακόμη και πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν μοιρασθεί με άλλους. Μερικά παιδιά μπόρεσαν πιο εύκολα να μιλήσουν γι’ αυτά στο ρομπότ παρά σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «εφόσον το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε μέγεθος παιδιού και καθόλου απειλητικό, τα παιδιά το εμπιστεύθηκαν και ένιωσαν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα αν μοιραστούν μυστικά μαζί του. Και άλλες μελέτες έχουν βρει ότι τα παιδιά είναι πιθανότερο να εκμυστηρευθούν προσωπικές πληροφορίες, για παράδειγμα ότι έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού, σε ένα ρομπότ παρά σε έναν ενήλικα».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μελλοντικά τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο επιπρόσθετο εργαλείο.

Τόνισαν ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αντικαταστήσουμε με ρομπότ τους ψυχολόγους ή τους άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, επειδή η εμπειρία των τελευταίων ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα ρομπότ. Όμως, όπως δείχνει η έρευνα μας, τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά να ανοιχθούν και να μοιρασθούν πράγματα που αλλιώς δεν θα ένιωθαν άνετα να πουν»

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.