Βραχυχρόνια μίσθωση: Νοικιάζουν ακόμα και τις καλύβες

© Shutterstock

Πάνω από 18 δισ. αναμένονται για φέτος τα έσοδα της τουριστικής αγοράς από τις πλατφόρμες AirBnB, Booking κλπ που καταγράφουν ρεκόρ πληρότητας τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα – Απογειώθηκαν οι νέες εγγραφές μονοκατοικιών και διαμερισμάτων από την Πρωτομαγιά μέχρι σήμερα.

Action24Press Team

Πετάνε οι κρατήσεις και τα τουριστικά έσοδα φέτος και μαζί τους απογειώνονται επίσης οι εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω υψηλής ζήτησης. Στελέχη της αγοράς παρατηρούν ότι η οικονομία διαμοιρασμού αποτελεί μέρος του νέου μοντέλου τουρισμού. 

«Από τον Φεβρουάριο του 2022, είχαμε αναφέρει ότι τη φετινή χρονιά ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ιδιαίτερα ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών (βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα) θα επανέλθει συντομότερα από τον μαζικό τουρισμό και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019», σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates  και προσθέτει ότι «είχαμε αναφέρει ότι θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση του οδικού τουρισμού ιδιαίτερα σε τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς που αναδείχθηκα εν μέσω πανδημίας (Ν. Αχαΐας, Ν. Ηλείας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας και η Ήπειρος ), προορισμοί που πλέον καταγράφουν αύξηση της δυναμικής των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Όλα τα άνωθεν αισιόδοξα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι, συνάδουν απόλυτα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA που καταγράφει αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 232% τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία καταγράφεται επίσης αύξηση της ζήτησης στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στην Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Πρωταθλήτρια η Σκόπελος στις νέες εγγραφές, καθώς σήμερα «μετράει» 690 εγγραφές αυτοτελών ακινήτων (μονοκατοικίες και διαμερίσματα, όχι απλά δωμάτια) από μόλις 316 που είχε διαθέσιμα την Πρωτομαγιά του 2022!

«Θυσιάζουν» τα εξοχικά τους για έξτρα εισόδημα

Το νησί των ανέμων η Μύκονος καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι οι προκρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα, για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%-97%. 

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς τα έσοδα για το 2022 μπορεί να διαμορφωθούν και πάνω από τα 18 δισ. ενώ η ραγδαία αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά είναι  μονόδρομος για την εξυπηρέτηση της  ζήτησης.

Πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα

Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget». 

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς  και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδιά τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα. 

Κατακόρυφη αύξηση νέων εγγραφών μέχρι και 118% μέσα σε δύο μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών από την Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες της Πρωτομαγιάς. 

Η περιοχή της Ναυπακτίας με επίκεντρο τη Ναύπακτο, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα καλά αποτελέσματα πληροτήτων ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική των ακινήτων αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα. 

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια). 

Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα. 

Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.

Η Σαντορίνη, το ηφαιστιακό νησί, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% με τη δυναμική ακινήτων να αριθμεί τα 3.478 ακίνητα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη Μύκονο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα. 

Οι νέες εγγραφές από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς μέχρι σήμερα (ενδεικτικά):

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.