Βίτσας: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα καρτέλ και η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο»

©ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας και αντιπρόεδρος της Βουλής, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Action24Press.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου//ActionPress

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει την ανάγκη των συμμαχικών κυβερνήσεων υπό τη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος, σημειώνοντας πως «δεν είναι ταμπού ο διάλογος». Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι εξυπηρετεί τα καρτέλ και έχει μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία για τους χορηγούς της. Αναφορικά για τη διεύρυνση της ΕΕ και ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ένταξης νέων μελών στην Ευρώπη ενώ για το ΝΑΤΟ σημειώνει ότι «εμείς δεν είμαστε κατ’ αρχήν αντίθετοι, εφόσον αυτή είναι η βούληση των λαών αυτών των κρατών. Αυτό που επισημαίνουμε και τονίζουμε είναι ότι αυτή η ένταξη, δεδομένης της παρουσίας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και των τουρκικών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί να γίνει σε βάρος των δικών μας στρατηγικών συμφερόντων κυριαρχίας και ασφαλείας. Αυτό δεν αφορά τις δύο υποψήφιες χώρες, αφορά όμως τα ανταλλάγματα που ζητάει και επιτυγχάνει η Τουρκία. Στα ζητήματα κυριαρχίας, όμως, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω». 

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Με ποιους; Και με Βαρουφάκη και με ΚΚΕ και με ΠΑΣΟΚ;

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής εξ ορισμού ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας ή έστω κοινοβουλευτικής ανοχής. Επομένως, είναι προφανές ότι, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα, η πρόταση αφορά τα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, δηλαδή, με τη σημερινή εικόνα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ. Βεβαίως, οι συνεργασίες απαιτούν συνεννόηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος, στόχος του οποίου πρέπει να είναι η ανακούφιση της κοινωνίας και η ανάταση της χώρας.  Πάνω σε αυτά καλούμε αυτές τις δυνάμεις να τοποθετηθούν και θα τις καλέσουμε και την επομένη των εκλογών. Δεν είναι ταμπού η συζήτηση περί πολιτικών συνεργασιών που στηρίζονται στην κοινωνία και κοινωνικές συμμαχίες. Η απαξίωση αυτής της συζήτησης εντάσσεται στο επικοινωνιακό προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ. Αυτή η τακτική δείχνει αδυναμία της ΝΔ και είναι αντίληψη ήττας.

  • Σας κατηγορούν ότι έχετε εισέλθει σε φάση υπερπαροχών. Ολα σε όλους. Με άλλα λόγια, πως είστε λαϊκιστές…

Αυτό είναι το επιχείρημα της ΝΔ για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η ίδια δεν κάνει τίποτα για να ελαφρύνει τα μεγάλα βάρη των πολιτών. Δεν θέλει η ΝΔ με τίποτα να μπει σε μια αντιπαράθεση προτάσεων και επιχειρημάτων, γιατί έτσι θα φανεί η δική της ένδεια και αδιαφορία. Καταφεύγει, λοιπόν, στη γνωστή καραμέλα του λαϊκισμού. Το ότι η ίδια έχει υιοθετήσει στο σύνολό της τη ρητορική και τη μεθοδολογία του λαϊκισμού είναι κάτι που επιθυμεί να κρύψει, γι’ αυτό «φωνάζει ο κλέφτης». Είναι λαϊκισμός η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ στη λογική της υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας; Η φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και η απόδοσή στους καταναλωτές; Η επαναφορά των κανόνων που βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας; H ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με την ανασύσταση του διαλυμένου από τη ΝΔ ΕΣΥ; Η επαναφορά της 13ης σύνταξης; H ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και η απλοποίηση της πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ή μήπως η πρόταση μας για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με επίκεντρο τον δημόσιο χώρο και τα κοινά αγαθά; Είναι ή δεν είναι κοινωνική ανάγκη η αποκατάσταση της δημοκρατίας; Η αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, η αντιστοίχιση της τηλεοπτικής δημοσιότητας των κομμάτων σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη; Με άλλα λόγια, εάν είναι λαϊκισμός όλα αυτά, δηλαδή, η ανοικοδόμηση του γκρεμισμένου από τον νεοφιλελεύθερο οίστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη κοινωνικού κράτους, σίγουρα πρέπει να ξαναδούμε λίγο το νόημα των λέξεων που κινδυνεύουμε να χάσουμε. Άρα, τέρμα τα κόλπα. Η κοινωνία στενάζει και πρέπει να βγει από τα αδιέξοδα που προκαλεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του.

  • Τι διαφορετικό θα κάνατε για την ακρίβεια; Ακούγεται λογικό το επιχείρημα της κυβέρνησης πως αν μειωθεί ο ΕΦΚ τότε θα μειωθούν δραματικά τα δημόσια έσοδα

Η κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθεται με λογικά επιχειρήματα, αλλά με κραυγές και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Πετάει κάποιος μια ατάκα, συνήθως καθ’ υπόδειξη του επιτελείου των επικοινωνιολόγων, και αυτόματα αυτό γίνεται η γραμμή που επαναλαμβάνουν όλα τα κυβερνητικά και μη στελέχη της ΝΔ. Όταν ακούν μια πρόταση αμέσως επικαλούνται τα λεφτόδεντρα. Αυτό, στο ζήτημα της ακρίβειας, συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η οικονομική και ενεργειακή κρίση είναι μεν διεθνές φαινόμενο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που κυριολεκτικά έχει επιτρέψει να είναι οι συνέπειες της πιο βαριές για τους Έλληνες πολίτες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο δεύτερος είναι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση έχει κάνει και αυτήν την κρίση ευκαιρία για τους χορηγούς της. Δεν καταπολεμά την αισχροκέρδεια, διότι η ύπαρξη της εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα που η ΝΔ θεωρεί ως πελατειακό της ακροατήριο. Το βλέπει κανείς καθαρά αυτό στην περίπτωση των τιμών στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καταναλωτικά προϊόντα. Τα καρτέλ ευνοεί.

Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας που είναι συγχρόνως και δεσμεύσεις για τη δική μας διακυβέρνηση. Παραθέτω, μεταξύ άλλων: μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Αποσύνδεση της τιμής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω αύξηση. Μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε είδη βασικής κατανάλωσης. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Αυξήσεις στις συντάξεις. Αντί να κουνάει το δάχτυλο η κυβέρνηση, οφείλει να λογοδοτήσει στους πολίτες και να απαντήσει γιατί η ίδια δεν πήρε κανένα από αυτά τα μέτρα, όταν μάλιστα άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει. Και τα περί μείωσης των δημοσίων εσόδων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, προερχόμενα από την παράταξη που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις και στις απαλλαγές υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, δεν θα τα μειώσει.

  • Γιατί διαφωνείτε με τη διεύρυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ;

Από πού προκύπτει ότι διαφωνούμε με τη διεύρυνση της ΕΕ; Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Εμείς είμαστε που δώσαμε τη μεγάλη ώθηση στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρώτο και κορυφαίο παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πάγια θέση μας είναι ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια, ιδίως για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, έχουν κάθε δικαίωμα να ενταχθούν στην ΕΕ. Ιδίως μας ενδιαφέρει, για ευνόητους λόγους, η ένταξη των γειτονικών μας κρατών, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ΝΑΤΟ είναι διαφορετική περίπτωση, εκεί έχουμε να κάνουμε με μια στρατιωτική συμμαχία. Και είναι πάγια η θέση μας ότι πρέπει με διπλωματικές δράσεις και όχι με τη δύναμη των όπλων να επιλύονται οι διεθνείς διαφορές. Ωστόσο, για να φέρω το παράδειγμα της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εμείς δεν είμαστε κατ’ αρχήν αντίθετοι, εφόσον αυτή είναι η βούληση των λαών αυτών των κρατών. Αυτό που επισημαίνουμε και τονίζουμε είναι ότι αυτή η ένταξη, δεδομένης της παρουσίας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και των τουρκικών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί να γίνει σε βάρος των δικών μας στρατηγικών συμφερόντων κυριαρχίας και ασφαλείας. Αυτό δεν αφορά τις δύο υποψήφιες χώρες, αφορά όμως τα ανταλλάγματα που ζητάει και επιτυγχάνει η Τουρκία. Στα ζητήματα κυριαρχίας, όμως, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

  • Συμφωνείτε με την άποψη πως η Ελλάδα προχωράει σε push backs των μεταναστών;

Δεν είναι το ζήτημα εάν συμφωνώ με μια άποψη ή όχι, αλλά τι πραγματικά γίνεται. Διότι δεν πρόκειται περί άποψης, αλλά περί πλήθους καταγγελιών και μαρτυριών, πολλές φορές με σοβαρή τεκμηρίωση. Προσωπικά δεν διανοούμαι ότι υπάρχει Έλληνας αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που θα ανεχόταν να κάνει μια τέτοια πράξη που παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και τον ανθρωπισμό. Το ίδιο θα έλεγα και για τους Ισπανούς πολιτοφύλακες, αλλά είδαμε τι έγινε. Νεκροί και τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, όλες αυτές οι μαρτυρίες δεν είναι δυνατόν να αποσιωπώνται και να κρύβονται κάτω από το χαλί, δήθεν για να μη θιγεί η διεθνής φήμη της χώρας. Εάν θίγεται η διεθνής φήμη της χώρας, αυτό συμβαίνει ακριβώς όταν συμβαίνουν pushbacks, όχι όταν αυτά αποκαλύπτονται. Ούτε είναι δυνατόν να καλλιεργείται μια ρητορική περί δήθεν εσωτερικού εχθρού που προωθεί την προπαγάνδα του Ερντογάν. Ιδίως όταν έχουμε ανάλογες μαρτυρίες και από την πλευρά της ΕΕ και του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα στην Ευρωβουλή ή με την περίπτωση του πρώην διευθυντή της Frontex που οδηγήθηκε σε παραίτηση ακριβώς υπό το βάρος των καταγγελιών ότι η Frontex κάλυπτε ή και συνέδραμε σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Επομένως, η δική μας θέση είναι καθαρή: πλήρης έρευνα και λογοδοσία για όλα αυτά τα περιστατικά και απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Τίποτε λιγότερο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.