Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο αντίο στη μονάρχη που έγινε σύμβολο

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στις 11 το πρωί ώρα Λονδίνου (στις 13:00 ώρα Ελλάδας) θα λάβει χώρα ένα ιστορικό γεγονός, που οι επόμενες γενιές θα το παρακολουθούν από το αρχείο του BBC όπως οι τωρινές την στέψη της το 1953: η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κηδεία της βασίλισσας θα είναι «η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο» και τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις διοργανώσεις – όπως το λαϊκό προσκύνημα και την επικήδεια τελετή – αλλά και τις διαδρομές που θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή έχουν μελετηθεί λεπτομερώς στην επιχείρηση «Η Γέφυρα Έπεσε» εδώ και χρόνια.

H «διπλωματία των κοσμημάτων» και η αστεία πλευρά της Λίλιμπετ

Οι Βρετανοί και οι υπήκοοι της Κοινοπολιτείας την αγάπησαν από το πρώτο της επίσημο διάγγελμα ως πριγκίπισσα – διάδοχο του θρόνου όταν ενηλικιώθηκε, στα 21 της. Τότε έθεσε τον εαυτό της στην υπηρεσία του λαού της λέγοντας: «Δεν θα έχω τη δύναμη να εκτελέσω αυτό το καθήκον μόνη μου» και ζήτησε τη βοήθειά τους.

Η 25χρονη «Λίλιμπετ», από μία όμορφη πριγκίπισσα με την ανώτατη μόρφωση κυρίας, γρήγορα «μορφώθηκε» ιστορικά και πολιτικά, μεταμορφώθηκε στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και βασίλεψε με απόλυτη αυτοθυσία επί 70 χρόνια και 214 ημέρες.

Ως βασίλισσα, η Ελισάβετ δεν επιτρεπόταν να εκφέρει δημοσίως άποψη για τα πολιτικά ζητήματα: ο ρόλος της ήταν απλά να υποδέχεται χαμογελαστή τους εκάστοτε πρωθυπουργούς της (15 το σύνολο) και τους ξένους ηγέτες, που την συναντούσαν θεσμικά για να την γνωρίσουν ή να υποβάλλουν τα σέβη τους. Ωστόσο, είχε έναν δικό της κώδικα να «περνάει» τη συμπάθεια ή την αντιπάθειά της και να στέλνει τα μηνύματά της. Και αυτός ήταν κυρίως τα κοσμήματά της.

Όσο η Ελισάβετ μεγάλωνε, τόσο «αγκάλιαζε» την εποχή της, ενώ έδειχνε με κάθε ευκαιρία το χιούμορ της.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.