Βαρβιτσιώτης: «Δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, επειδή το θέλει η Τουρκία»

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, ωστόσο στέλνουμε το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Και βέβαια ο διάλογος πρέπει να γίνεται με κανόνες που δεν είναι άλλοι από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν θα κάνουμε διάλογο όπως το θέλει η Τουρκία, βάζοντας στην ατζέντα θέματα τα οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί ένα κυρίαρχο κράτος», είπε για την Τουρκία.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ, έχοντας αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. H Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υποχωρήσει στους εξοπλισμούς της ή στις διεθνείς της συμμαχίες και δεν θα αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της, επειδή το θέλει η Τουρκία.

Τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενοχλείται ιδιαίτερα από την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μιλώντας για την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, είπε ότι καταρχάς αναμένουμε να φανεί προς τα έξω το καλό επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Σημείωσε την αλλαγή της γερμανικής στάσης έναντι της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Ως προς την ενέργεια, τόνισε ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση έχουν αγκαλιαστεί από πολλά μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και τη Γερμανία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.