Τζόρτζια Μελόνι: Ο νεοφασισμός στην εξουσία

Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκλεχθεί η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, με το νεοφασιστικό Fratelli d’ Italia να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νικητής της κάλπης στη γείτονα χώρα.

Το Fratelli d’Italia, ένα κόμμα – πολιτικός κληρονόμος των φασιστικών ιδεών του Μουσολίνι, από την ανυπαρξία του 4% στις εκλογές του 2018, έχει εκτοξευθεί στο 25%, ποσοστό που τους καθιστά την ισχυρότερη δύναμη.

H κάλπη αναμένεται να βγάλει για πρώτη φορά πρωθυπουργό μια γυναίκα, την 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, την αρχηγό του ακροδεξιού και νεοφασιστικού κόμματος. Τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, ασκεί αντιπολίτευση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές και τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, ενώ το κόμμα της ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Η Μελόνι τάσσεται υπέρ αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεταναστών, π.χ. κλειστά σύνορα, ναυτικός αποκλεισμός Λιβύης κα. Παράλληλα, τάσσεται φανατικά κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση της στους γάμους, στην υιοθεσία ή και ανατροφή παιδιών από γκέι ζευγάρια.

(Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους κάτω δεξιά, για να δείτε τη μετάφραση της ομιλίας της Μελόνι στα Ελληνικά)

Το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει «κλειδωμένο», καθώς οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν πως η συμμαχία της Δεξιάς -Fratelli d’ Italia, Lega, Forza Italia- θα κερδίσει άνετα και με μεγάλη διαφορά. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να κερδίσει και πάνω από το 60% των εδρών του Κοινοβουλίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.