Τζεντιλόνι: «Η επιτυχής εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας»

©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προς την ανάκαμψη ενός μηχανισμού μόνιμου δημοσιονομικού Ταμείου ανάκαμψης προς την αντιμετώπιση προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 “Η Επιτροπή συμφωνεί”, πρόσθεσε ο Επίτροπος, “ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα απουσιάζει από την αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης” και αναφέρθηκε στο 2017 στην πρόταση της Επιτροπής «στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF), η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών».

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε την Επιτροπή αν σκέφτεται την περίπτωση της δημιουργίας μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών που θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ασύμμετρους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, όχι μονό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, αλλά και λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.