Τζανάκης: Σε 1-2 εβδομάδες το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30%, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι» , ανέφερε.

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό κι έπειτα χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, υπογράμμισε.

Συνέστησε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα και να έχουν κάνει τεστ.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο ίδιος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.