Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη»

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

«Κύριε Μητσοτάκη τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές. Μη στεναχωριέστε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην πρωτολογία του έθεσε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά «δεν απαντήσατε». «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ακούγατε τον Ανδρουλάκη;», επανέλαβε, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε δημόσια και ότι θα το πείτε στον ίδιο, είναι παιδικό». Επιπλέον είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στον Θ. Κουκάκη. «Δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσους ακόμη ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε», συνέχισε.

Αναφορικά με τον υπουργό Επικρατείας, είπε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε αυτή τη διαδικασία (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) «έκανε όμως τον ‘ψόφιο κοριό’ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ως προς τούτο δεν ανασκευάζω». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε όταν στείλατε τον εκλεκτό σας στην Επιτροπή να τον συνοδεύσουν δυο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, Πιερρακάκης-Γεραπετρίτης; Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησε τον κ. Ανδρουλάκη;». «Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περίπτωση κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου και έχετε το θράσος εδώ να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε και για κυβίστηση;», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ότι οι ομιλίες Μητσοτάκη «δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά». «Δεν είναι ασφαλής κανένας μας και καμία μας όσο συνεχίζετε να λειτουργείτε με αυτή την αντίληψη και απ’ το βήμα της Βουλής να μας λέτε ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται», είπε.

 Αναφέρθηκε στην περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας: «Εγώ δεν πήρα στην ευθύνη μου την ΕΥΠ, αλλά δεν πρόκειται να πω ότι δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία. Δηλαδή εσείς μας λέτε ότι ο εκάστοτε διοικητής διαμορφώνει ένα στεγανό; Ποια συνταγματική επιταγή λέει ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει γνώση ο πρωθυπουργός; Διαβεβαιώνω ότι ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ότι δεν υπήρξε ούτε ένας εκλεγμένος αντιπρόσωπος ή δημοσιογράφος που να ήταν σε επισύνδεση. Δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν ανέθεσα στον ανεψιό μου την πολιτική εποπτεία, δεν διόρισα διοικητή ένα τυχάρπαστο πρόσωπο και δεν έδωσα ποτέ εντολή παρακολούθησης. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στην εθνική ασφάλεια και στο οργανωμένο έγκλημα. Και γνωρίζετε ότι επί των ημερών μας έγιναν δύο μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα. Η μία που προχώρησε στον δικαστικό δρόμο και την επικαλείστε στην Βουλή. Ωστόσο ουδέποτε, ακόμη και για το έγκλημα επί των ημερών μας δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. ‘Αλλο αν κάποιος βουλευτής μιλούσε με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Για να τελειώσουμε με τους φτηνούς αντιπερισπασμούς, θέλετε να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε Εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι στην Εξεταστική μπορεί να κληθούν προηγούμενοι διοικητές όπως ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας, ρώτησε: «Θέλετε να κρατάτε σε αγωνία τους δικούς σας; Ποιον θέλετε να κρατήσετε, τον κ. Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός ή τον κ. Δένδια που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αφήστε τις μαφιόζικες πρακτικές. Αλλά μην προσπαθήσετε να αποδράσετε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Η έρευνα αυτή πρέπει να γίνει αυτοτελώς».

   Συνεχίζοντας με τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό επανέλαβε: «Πόσοι ακόμη παρακολουθήθηκαν επί των ημερών σας;»: Κατέθεσε μάλιστα φύλλα της «Καθημερινής» που ανέφεραν ότι περισσότερα πρόσωπα παρακολουθούνταν και πρόσθεσε: «Δεν το λέει η Αυγή ούτε η NYT». Απευθύνθηκε προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Είτε θα καταργήσετε την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ερευνά τους λόγους που έγιναν παρακολουθήσεις κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων ή διαφορετικά η απάντησή σας είναι ότι είστε ένοχος και φοβάστε. Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, πώς θα συναντήσετε τους Ευρωπαίους εταίρους σας…είναι αστείο να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό εχθρό. Δεν είστε ταυτισμένος με το εθνικό συμφέρον, στην δημοκρατία οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τις θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία της ΕΥΠ: «Κατάργηση του άρθου 87 του νόμου για την ΑΔΑΕ. Επίσης να ορίσουμε την έννοια της εθνικής ασφάλειας ώστε να μπορεί η ΕΥΠ να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της. Τρίτον, να υπάρξει τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η έγκριση να γίνεται από ανώτατους δικαστικούς και να είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία που θα συμμετέχει η ΑΔΑΕ και η Επιτροπή της Βουλής. Η ΑΔΑΕ χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομή. Τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην ΕΥΠ να ενισχυθεί δίχως να μπορεί να της αντιταχθούν λόγοι δαπάνης ή συμβάσεων της υπηρεσίας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.