Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εσείς δώσατε εντολή για παρακολούθηση Ανδρουλάκη

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα».

«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

«Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ο ανιψιός σας να τον παρακολουθήσει. Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή. Όχι γιατί είναι πράκτορας ούτε γιατί έχει σχέση με Κινέζους. Μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο 3ο κόμμα ώστε να διασφαλίσετε τις εξελίξεις ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής. Αυτός είναι ο λόγος και είναι ποταπός. Και τον κ. Κουκάκη τον παρακολουθούσατε γιατί τόλμησε να ελέγξει την νομοθετική σας πρωτοβουλία να δώσετε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για κακουργηματικές απιστίες.

Δεν ήταν μια κακία στιγμή και ένα λάθος όσα συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη ημέρα επιχειρείτε να οικοδομήσετε. Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι μόνο οι άκρες ενός μηχανισμού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι «ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι ‘a priori κανείς δεν εξαιρείται’», ενώ καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι με τα λεγόμενα του στην πρωτολογία του, το επανέλαβε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ποιος βουλευτής μπορεί να νιώθει ασφαλής. Σχολίασε ότι βλέπει από τη πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, «με ορισμένες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή». «Δε θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωρη εκτροπή; Δεν αναλογίζεστε που οδηγείται η χώρα;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική, τη δημοκρατική και εθνική μας ευθύνη». «Με τη στάση σας», τόνισε, «εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας συνολικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι πολύ βολικό, αν βγούνε στο φως και νέες αποκαλύψεις να μας πείτε και πάλι, ‘εγώ δεν ήξερα, ο ανιψιός μου φταίει και ο διοικητής της ΕΥΠ με παραπλάνησε». Συνεπώς, υπογράμμισε ότι «η μόνη σοβαρή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα κιόλας την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του Νόμου 4790/2021, με το οποίο απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του Απορρήτου». Είπε ότι αν το δεχθεί θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να το διερευνήσει. Όμως αν το αρνηθεί, «επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά την ενοχή και το φόβο σας για νέες και ακόμα πιο συνταρακτικές αποκαλύψεις» και «επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή σας».

Υποστήριξε ότι ζούμε «την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη» και πως «η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει στην ομαλή, δημοκρατική, έξοδο από αυτό». Πρόσθεσε ότι «η ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων, είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα» και πως αυτό που ζούμε «είναι εκτροπή». Τόνισε ότι παρά τις διαφορές το κράτος δικαίου είναι κοινός τόπος για κάθε δημοκρατικό βουλευτή.

Τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και ‘κινήσεις πανικού’ που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ «και πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα», για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως είπε, «για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής», «να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα». Σημείωσε ότι «τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού που εδώ που φτάσαμε αποτελεί τη μοναδική διέξοδο».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.