Τσίπρας: Η ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην απονομή του πρώτου βραβείου για την καλύτερη διπλωματική εργασία, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ενέργεια» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά παραβρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εργασία της κ. Τσιτιλάκου ταν αυτή έλαβε το πρώτο βραβείο, μετά πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «σημαδιακή ημέρα», καθώς σαν σήμερα υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε πως άξιζε τον κόπο, καθώς έκανε το «πατριωτικό του καθήκον», το οποίο η «ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει».

Διερωτήθηκε τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχε υπογράφει αυτή η συμφωνία, σε συνθήκες «γενικευμένης αστάθειας πολιτικής και γεωπολιτικής» στην περιοχή. «Θα είχαμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε.

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν σε συνθήκες γεωπολιτικής έντασης με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή να αναβαθμίζεται δραματικά, με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία και τη Δύση να μπαίνει σε ένα νέο πλαίσιο Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν τεράστιες πιέσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ fast track», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κεκτημένα που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, από το ότι «ελληνικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος και Έλληνες αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους αξιωματικούς της, μέχρι την οικονομία, την ενέργεια και εκκλησιαστικά συμφέροντα».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ που συνόδευε το βραβείο Ειρήνηςείναι «εθνικό βραβείο» και «δεν του ανήκει» και γι’ αυτό αποφάσισε να το αποδώσει σε βραβεία φοιτητών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.