Τσιόδρας: Η πανδημία είναι εδώ για να μείνει – Χρειαζόμαστε νέα γενιά εμβολίων

@Eurokinissi

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

«Η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στρατηγικός σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία.

   Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για τέταρτη δόση για τους άνω των 60 και τους ευάλωτους.

  «Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να επιτηρήσει οξείες αναπνευστικές ασθένειες και τις νέες μεταλλάξεις.

 Ως προς στρατηγική εμβολιασμού είπε: «Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πρέπει να υπάρχουν συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης και για άλλες νόσους που αποτελούν απειλή. Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.

Παρατηρείται παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες, υπογράμμισε ο ίδιος. Σημείωσε επίσης τη διάσταση της ψυχικής υγείας, με την Ελλάδα να διορίζει υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως προς το αν έμειναν πίσω ασθενείς non Covid στη διάρκεια της πανδημίας, απάντησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.

   Ο κ. Τσιόδρας και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, ρωτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές για τη συμβολή της μάσκας. Οι επιστήμονες θεωρούν τη συνεισφορά της μάσκας σημαντική, σύμφωνα με τους ίδιους, δεχόμενοι, πάντως, πως ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου.

Η κ.Βλίγκε απάντησε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ότι ο κίνδυνος είναι μαζί με τα παιδιά να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.

 Από το πρωί συνεδριάζει η Ειδική επιτροπή του ΕΚ για την πανδημία της COVID-19. Η συζήτηση εστίασε στα μαθήματα που πήραμε από τις εθνικές στρατηγικές και τις εκστρατείες εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν, περιλαμβανομένων των προβληματισμών για τα εμβόλια και για τη συλλογή δεδομένων, καθώς και για την εξέλιξη των μεταλλάξεων του ιού και την αντιμετώπιση του ευάλωτου πληθυσμού αλλά και των υγειονομικών.

   

Το ΕΚ συνέστησε τον Μάρτιο του 2022 την «Ειδική επιτροπή για την πανδημία Covid-19: διδάγματα που πήραμε και συστάσεις για το μέλλον», η οποία επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: υγεία, δημοκρατία και θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.