Τρεις προτάσεις προς το συμφέρον των ασθενών

©Shutterstock

Αμεση πρόσληψη ιατρών, θεσμική παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων και νόμιμη παροχή υπηρεσιών ιδιωτών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας: Τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα

Σπυρίδων Κ. Βολτέας// Action Press

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ιδίως στην Ελληνική περιφέρεια, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τρείς τρόπους:

Α. Την άμεση πρόσληψη ιατρών

Β. Τη θεσμική παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων

Γ. Τη νόμιμη παροχή υπηρεσιών ιδιωτών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας

Α. Οσον αφορά την άμεση πρόσληψη, είναι γνωστή η απροθυμία πολλών συναδέλφων να διοριστούν σε μικρά νοσοκομεία, στα περιφερειακά ιατρεία και κυρίως στα νησιά, πρωτίστως για λόγους οικονομικούς και δευτερευόντως για τον προβληματισμό που τους προκαλούν οι δυσοίωνες προοπτικές της καριέρας τους. Λύση αποτελεί η γενναία οικονομική βοήθεια και η δυνατότητα μετά π.χ. επταετή υπηρεσία να μετατεθούν σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της επιλογής τους.

Β. Η παράταση της υπηρεσίας των συνταξιοδοτουμένων συναδέλφων, όπως γίνεται σήμερα, είναι προβληματική και απαιτεί άμεσες ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου Υγείας.  Στα τέλη του παρελθόντος Ιουνίου δόθηκε η τρίτη παράταση στην θητεία των νοσοκομειακών ιατρών που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία Covid 19. Η πρώτη παράταση είχε δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020, κάτι που σημαίνει ότι η θητεία όσων επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν τότε έχει ήδη παραταθεί επί διετία και άρα, στα τέλη του 2022, όλοι αυτοί θα έχουν συμπληρώσει το 69ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί επίσης ότι η πρόσφατη παράταση εδόθη την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν τα νοσοκομεία να προβούν ακόμη και σε ανακλήσεις των ΦΕΚ αφυπηρετήσεως που είχαν εκδοθεί.

Από την στιγμή που όλοι συμφωνούν στην αδήριτη ανάγκη για παράταση θητείας εμπείρων και ικανών στελεχών (σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι ουδείς εστράφη νομικώς εναντίον της αποφάσεως), αλλά και πολλοί πιθανολογούν ότι θα υπάρξει και νέα παράταση θητείας τον προσεχή Δεκέμβριο (ιδίως σε ειδικότητες με πρόβλημα, όπως λ.χ. οι αναισθησιολόγοι), ο γράφων θεωρεί ότι απαιτείται πλέον θεσμική και όχι περιστασιακή – αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος. Οι λόγοι είναι τρείς:

Πρώτον η διατήρηση της αξιοκρατίας στην ιεραρχία, αφού τώρα υπάρχει αποκλεισμός νεοτέρων ιατρών από διευθυντικές θέσεις, κάτι που προφανώς το δικαιούνται, αλλά και αποτελεί επιβράβευση μιας μακράς υπηρεσίας και προσφοράς στο σύστημα υγείας.

Δεύτερον, η αδυναμία μακρόπνοου σχεδιασμού από έναν διευθυντή που δεν γνωρίζει εάν σε έξη μήνες θα είναι στην θέση του ή θα έχει συνταξιοδοτηθεί.

Τρίτον, η δυσχέρεια που έχει ο συγκεκριμένος ιατρός να κάνει στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής του μετά την συνταξιοδότηση, αφού εκ του νόμου του δίδεται η ευχέρεια να συνεχίσει την άσκηση της ιατρικής στον ιδιωτικό τομέα.

Θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει με συνταξιοδότηση και εθελοντική παραμονή στο προσωπικό του τμήματος που ο ιατρός υπηρετεί, για χρόνο που θα καθοριστεί αναλόγως των αναγκών και με έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου, μετά εισήγηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας. Ο τίτλος θα είναι «Ομότιμος Διευθυντής ΕΣΥ», κατά τις διατάξεις περί Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου, όπως περιγράφονται στο άρθρο 70 του ν. 4957 για τα ΑΕΙ.

Με την σύμβαση που θα υπογράφεται, παρεμφερή αυτής των επικουρικών ιατρών ΕΣΥ, θα καθορίζονται  επακριβώς τα καθήκοντα του ιατρού και η αποζημίωση για τις τυχόν εφημερίες που θα πραγματοποιούνται. Μετά την συνταξιοδότηση του συγκεκριμένου ιατρού θα προκηρύσσεται άμεσα η θέση σε βαθμό επιμελητού Β’, ενώ εάν ο ιατρός εκτελεί χρέη συντονιστού θα εκλέγεται νέος κατά τις κείμενες διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί το προσωπικό και θα ωφεληθούν ιδιαίτερα τα μικρά και περιφερειακά νοσοκομεία, τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας. 

Γ. Στις ιδιαίτερα προβληματικές ειδικότητες (από πλευράς αριθμού υπηρετούντων ιατρών και διαθεσίμων συναδέλφων πανελλαδικά), όπως είναι η αναισθησιολογία, θα μπορούσε να υπάρξει σύμβαση με ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν ως Κλινικοί Συνεργάτες με σύμβαση ορισμένου χρόνου και απασχόληση πλήρη αλλά όχι αποκλειστική. Η παροχή των υπηρεσιών τους θα είναι πρωινή, ενώ το θέμα των εφημεριών θα τίθεται αναλόγως των επιμέρους αναγκών των τμημάτων.

Τα προτεινόμενα μέτρα, που έχουν έκτακτο χαρακτήρα, είναι προς το συμφέρον των ασθενών, ενώ θα βοηθήσουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως τις προβληματικές από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών περιοχές. 

*O Σπυρίδων Κ. Βολτέας είναι Γενικός Χειρουργός – Διευθυντής ΕΣΥ. PhD MBA (Hospital Management) MSc (Bioethics)

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.