«Τράγκας Gate» στο Μονακο: Η «καραμπόλα» με σκάνδαλο στο Πριγκιπάτο, το άγνωστο ίδρυμα και τα SMS για την κληρονομιά

To «άγνωστο» ίδρυμα Family Line Foundation στον Παναμά μέσω της offshore, η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ως κάτοικος του πριγκηπάτου και οι «φορολογικές διευκολύνσεις» στον Τράγκα μέσω του δικηγορικού γραφείου του γιου του μονεγάσκου υπουργού δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ ειδικού συνεργάτη του ActionPress για:

  • Τα αποκαλυπτικά sms του «φίλου George» και της Μαρίας Καρρά με τον δικηγόρο Αντουάν Ναρμίνο – που κατηγορήθηκε για το Monaco Gate – για τα πολύτιμα «φορολογικά» πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας στο Μονακό, τα οποία θα αποβούν χρήσιμα στην ελληνική οικονομική εισαγγελία
  • Πώς μέσα από τις έρευνες των αρχών του Μονακό για το περίφημο Monaco-Gate και την εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκηπάτου στο σκάνδαλο Ριμπολόβλεφ του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, βγήκαν στο φως στοιχεία για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή του έλληνα δημοσιογράφου
  • Ζήτησε από τον δικηγόρο να απαλειφθεί το όνομα του γιου του Ιωάννη και της συζύγου του, Μαρίας, από τους «κανονισμους» του Family Line Foundation, το οποίο φέρεται πως μέσω της offshore Tacana, με έδρα τον Παναμά, αποτελούσε όχημα για τον διαμοιρασμό της περιουσίας του έλληνα δημοσιογράφου, πριν συνταχθεί η διαθήκη του

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα αποκαλύπτει το Action24Press. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνες των αρχών του Μονακό, οι οποίες διεξήχθησαν στα πλαίσια του σκανδάλου Monaco-Gate την περίοδο 2017-2018, που οδήγησε σε παραίτηση τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης του Πριγκιπάτου, Φιλίπ Ναρμίνο. Επρόκειτο για μία υπόθεση κατά την οποία εξετάστηκε ο επηρεασμός των δικαστικών αρχών υπέρ του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον νομικό του αγώνα εναντίον του εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Κατά τις έρευνες της συγκεκριμένης υπόθεσης, κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα από το δικηγορικό γραφείο του γιου του υπουργού Ναρμίνο, τα οποία αναλύθηκαν από εμπειρογνώμονες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κατασχεμένου εξοπλισμού, ο γιος του υπουργού είχε πελάτες τον Γιώργο Τράγκα και την σύζυγό του Μαρία Καρρά. Οι σχετικές εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στο Πρωτοδικείο του Μονακό και περιλαμβάνουν πληροφορίες για ένα άγνωστο ίδρυμα με έδρα τον Παναμά στο οποίο πραγματικός δικαιούχος εμφανιζόταν ο Γιώργος Τράγκας και που σήμερα, σύμφωνα με την βάση δεδομένων εταιρικών στοιχείων panadata.net, θεωρείται ακόμα ενεργό.
Επιπλέον, στις εκθέσεις περιλαμβάνονται γραπτά μηνύματα του γιου του υπουργού και του ζεύγους Τράγκα, τα οποία ρίχνουν «φορολογικό» φως σε αθέατες πτυχές της υπόθεσης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσιογράφου.

Ιανουάριος 2015: Ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ξεκινάει την υποβολή αγωγών και μηνύσεων κατά του εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος υπερτιμολόγησε έργα αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων που του είχε πωλήσει σε μία περίοδο δέκα ετών. Ο νομικός αγώνας άρχισε στο Μονακό, και «επεκτάθηκε» σε Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Βέρνη και Παρίσι. Ο Ριμπολόβλεφ υποστήριζε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 «ανακάλυψε» πως ο Μπουβιέ είχε κέρδη υψηλότερα από το 2% της προμήθειας και κίνησε σειρά νομικών υποθέσεων για να ζητήσει αποζημίωση.

Μάιος 2014: Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 2014, το Πρωτοδικείο της Γενεύης αποφάσισε ότι η Ελενα Ριμπολόβλεβα, πρώην σύζυγος του Ρώσου ολιγάρχη, δικαιούνταν λόγω του διαζυγίου τους περί τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κοινή περιουσία που είχαν δημιουργήσει κατά τα χρόνια του γάμου τους – ποσό ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Η πλευρά Μπουβιέ ισχυριζόταν ότι λόγω της προαναφερθείσας αποζημίωσης ο Ριμπολόβλεφ είχε ένα άμεσο κίνητρο να υποτιμήσει τεχνητά την αξία των περιουσιακών του στοιχείων, έτσι ώστε να μειώσει το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει στην πρώην σύζυγό του και πως για αυτό κατηγορούσε τον έμπορο τέχνης ότι του πούλησε έργα σε διογκωμένες τιμές. Επιπλέον, εν μέσω του νομικού αγώνα, η πλευρά Μπουβιέ διέρρεε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ριμπολόβλεφ πούλησε πολλά κομμάτια της συλλογής του σε πολύ χαμηλή τιμή, χωρίς κανένα μάρκετινγκ ή προώθηση (όπως για παράδειγμα δανεισμό σε παγκόσμιες εκθέσεις) και τη χειρότερη στιγμή, καθώς ήθελε να αποδείξει στους δικαστές και στους δικηγόρους της συζύγου του ότι η συλλογή του άξιζε πολύ λιγότερο από όσα είχε πληρώσει.

Σεπτέμβριος 2017: Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει γραπτά μηνύματα που αποκαλύπτουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μονακό Φιλίπ Ναρμίνο «συνεργαζόταν» με τον Ριμπολόβλεφ με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης που είχε ανοίξει ο Ρώσος ολιγάρχης εναντίον του εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Το σκάνδαλο ονομάζεται Monaco-Gate και ο Ναρμίνο εξαναγκάζεται σε παραίτηση μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των μηνυμάτων, τα οποία υποδήλωναν «ένα τεράστιο σκάνδαλο επιρροής στην καρδιά των θεσμών του Πριγκιπάτου», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι επικοινωνίες μεταξύ του Ριμπολόβλεφ, της δικηγόρου και στενής συνεργάτιδάς του, Τετιάνα Μπερσέντα και του μονεγάσκου υπουργού Ναρμίνο περιελάμβαναν πληροφορίες για ένα πληρωμένο ταξίδι για τον υπουργό και τη σύζυγό του στο ελβετικό σαλέ του ρώσου ολιγάρχη στο Γκστάαντ για σκι, βόλτα με ιδιωτικό ελικόπτερο και άλλα ακριβά δώρα. Τα μηνύματα επίσης έδειχναν ότι η Μπερσέντα ήταν σε στενή επαφή με την αστυνομία του Μονακό για την κατάρτιση σχεδίου σύλληψης του Μπουβιέ. Όπως ανέφερε η Le Monde αλλά και σειρά άλλων γαλλικών εντύπων, ο Ρώσος μεγιστάνας και το περιβάλλον του άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην αστυνομία και τις ανακριτικές αρχές του Μονακό με στόχο να εξασφαλίσουν μια ευνοϊκή έκβαση της διαμάχης του Ριμπολόβλεφ με τον έμπορο έργων τέχνης Μπουβιέ.

Οκτώβριος 2017: Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας ακολούθησαν έφοδοι των αρχών και κατασχέσεις σκληρών δίσκων, κινητών τηλεφώνων και άλλων υλικών των εμπλεκομένων. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αντουάν Ναρμίνο, γιος του υπουργού, που διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο Μονακό. Τα υλικά που κατασχέθηκαν από το γραφείο του δόθηκαν με εντολή Οκτωβρίου του 2017 από τις δικαστικές αρχές σε εμπειρογνώμονες έτσι ώστε να τα αναλύσουν.

(Πάνω) οι εκθέσεις της επιτροπής των εμπειρογνομόνων των αρχών του Μονακό που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στο Πρωτοδικείο του Μονακό με τα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε σκληρούν δίσκους και κινητά από το δικηγορικό γραφείο του Αντουάν Ναρμίνο

Μάρτιος του 2018: Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων υπέβαλαν στο Πρωτοδικείο του Μονακό τις λεπτομερείς εκθέσεις τους με τα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε σκληρούς δίσκους και κινητά από το δικηγορικό γραφείο του Αντουάν Ναρμίνο.

«Πρωταγωνιστής» το άγνωστο ίδρυμα του Τράγκα στον Παναμά

Όπως αποκαλύπτει το Action24Press, σε αυτά ακριβώς τα υλικά που αναλύθηκαν από τους εμπειρογνώμονες στο Μονακό υπάρχουν και στοιχεία τα οποία αφορούν την υπόθεση της δεκάδων εκατομμυρίων περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, για την οποία διεξάγονται έρευνες από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα.

Από τα ευρήματα της ανάλυσης των σκληρών δίσκων του δικηγορικού γραφείου φαίνεται ότι ο Αντουάν Ναρμίνο είχε αναλάβει τα διαδικαστικά για τη σύσταση και τη λειτουργία μίας offshore εταιρείας του Γιώργου Τράγκα,  της Tacana (με έδρα τον Παναμά), η οποία έγινε γνωστή από την διαρροή των Panama Papers το 2016, αλλά και για ένα ίδρυμα, στοιχεία του οποίου δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα: το Family Line Foundation, το οποίο φέρεται να αποτελούσε όχημα για τον διαμοιρασμό της περιουσίας, πριν συνταχθεί η διαθήκη του Γιώργου Τράγκα.

Το εν λόγω ίδρυμα με έδρα τον Παναμά εμφανιζόταν στα Panama Papers, χωρίς όμως να υπάρχει πουθενά σύνδεση με το όνομα του αποβιώσαντα. Τώρα, με τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές του Μονακό και αποκαλύπτει το Action24Press, τεκμηριώνεται η σχέση και γίνεται ορατό το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως αθέατες πτυχές της υπόθεσης των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Τράγκα που βρίσκονταν υπό την κατοχή του παναμέζικου ιδρύματος.

Σημαντικές φαίνεται να είναι και οι γραπτές επικοινωνίες που αποτυπώνονται στα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων του Μονακό, τα οποία βρίσκονται στην διάθεση των δικαστικών αρχών του Πριγκιπάτου από τον Μάρτιο του 2018. Κατά την ανάλυση των δεδομένων του κινητού τηλεφώνου του Αντουάν Ναρμίνο, του γιου του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε για την υπόθεση Monaco-Gate, οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν μηνύματα που έχουν ανταλλαχθεί με την Μαρία Καρρά, σύζυγο του Γιώργου Τράγκα. Κάποια από τα μηνύματα φέρεται δε να έχουν σταλεί στον Αντουάν Ναρμίνο από τον ίδιο τον Γιώργο Τράγκα που χρησιμοποιούσε το κινητό της συζύγου του, καθώς τα υπογράφει ως «George».

Σημειώνεται ότι οι εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους για τα ευρήματα από τα κινητά του δικηγορικού γραφείου Ναρμίνο επισημαίνουν ότι τα μηνύματα που αφορούν το κινητό τηλέφωνο της Μαρίας Καρρά είναι «επιλεγμένα», το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν στη διάθεση τους περισσότερα από αυτά που έχουν παραθέσει στην έκθεση.

Τα sms του «φίλου George»

Ένα από τα μηνύματα που φαίνεται να έχει στείλει ο Γιώργος Τράγκας ως «George» προς τον Αντουάν Ναρμίνο συντάχθηκε το βράδυ της 19ης Απριλίου 2016, λίγες μόλις ημέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση των Panama Papers. Επισημαίνεται ότι εκείνη την περίοδο ο Φιλίπ Ναρμίνο, ο πατέρας του Αντουάν, ήταν εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αγαπητέ Αντουάν,

Συγνώμη για την ώρα,

Με αυτό το σύντομο sms σου υπενθυμίζω παρακαλώ να μην ξεχάσεις (μέσα στο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα σου) να κάνεις το τηλεφώνημα στον φίλο σου στην αστυνομία για την ενημέρωση…

Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι πληρώνω τις εισφορές CARTI CAMPTI, έχω νέα κάρτα με την επαγγελματική μου δραστηριότητα και ότι είναι δύσκολο να πάρω το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ (ATTESTATION)

Καληνύχτα

Ο φίλος σου»

Σημειώνεται ότι οι «εισφορές CARTI CAMPTI» αφορούν κοινωνική ασφάλιση, ενώ ο όρος «Attestation» συναντάται ανάμεσα σε άλλα και στο ειδικό έγγραφο «Αttestation de résidence habituelle en Principauté»,  το οποίο σημαίνει «Πιστοποιητικό συνήθους διαμονής στο Πριγκιπάτο», που χρησιμοποιείται και για φορολογικούς σκοπούς.

Η απάντηση από τον Αντουάν Ναρμίνο ήρθε μόλις δύο λεπτά αργότερα:

«Μην ανησυχείς είναι στην ατζέντα μου για αύριο. Θα σε κρατώ ενήμερο. Καληνύχτα :)»

Τρεις ημέρες μετά, νέο μήνυμα προς τον Αντουάν, υπογεγραμμένο από την Μαρία Καρρά και τον Γιώργο Τράγκα:

«FYI (σ.σ. προς ενημέρωσή σου): Τα πιστοποιητικά παρελήφθησαν σήμερα… Ευχαριστούμε

Να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

Μαρία και Γιώργος»

Τεκμηρίωση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η οικονομική εισαγγελία στην Ελλάδα πέρα από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες όπου εντοπίζονται τα ακίνητα του Γιώργου Τράγκα και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που διεξάγουν για την περιουσία και τα «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει, αναζητούν μέσω αποδεικτικών στοιχείων και εάν ήταν πράγματι φορολογικός κάτοικος Μονακό από το 2016 και μετά. Το τελευταίο μάλιστα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την τεκμηρίωση ή μη ενδεχόμενης φοροδιαφυγής. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο τρόπος απόκτησης της πιστοποίησης-attestation μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας.

Ηξερε για τον ΟΟΣΑ και έλαβε τα μέτρα του…

Ένα άλλο μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Γιώργος Τράγκας στον Αντουάν Ναρμίνο μέσω του κινητού της Μαρίας Καρρά είχε επίσης φορολογικό ενδιαφέρον. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως φαίνεται από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Μονακό αποστάλθηκε το εξής sms:

«Αγαπητέ Αντουάν,

Λόγω του νέου OCSE που θα ισχύσει από το 2017-2018 μπορεί να υπάρξει έκθεση του ονόματος του γιου μου (κάτοικος Ελλάδας) που είναι “δικαιούχος” και θα πρέπει να τον απαλείψω (σ.σ. το όνομά του) από τους “κανονισμούς” μας, καθώς και την Μαρία (για λόγους ισορροπίας). Θα συνεννοηθούμε για το πώς θα προχωρήσουμε.

Και οι δύο θα παραμείνουν σε μία διαθήκη που θα συντάξω, όπως έχει συζητηθεί μαζί σου. Αυτόν τον νέο (χωρίς τα δύο ονόματα) κανονισμό για το ίδρυμα θα πρέπει -μετά- να τον διανείμω σε όλες τις τράπεζες, σε αντικατάσταση του προηγούμενου. Επιπλέον, μία ερώτηση για σένα. Έβγαλες από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος το όνομα της εταιρείας “Tac” η οποία επίσης εκτέθηκε, όπως συζητήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση;

Με φιλικούς χαιρετισμούς»

Στα γαλλικά τo ακρωνύμιο «OCSE» συμβολίζει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει ως κύριο αντικείμενο την ασφάλεια των εθνών, τον έλεγχο της διάδοσης των όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τη δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών. Το 2017-2018 δεν φαίνεται να ελήφθη από τον οργανισμό κάποια απόφαση που να ετέθη σε ισχύ και να εξέθετε δικαιούχους ιδρυμάτων καθώς οι σκοποί του οργανισμού ουδεμία σχέση έχουν με εταιρικές δομές/ιδρύματα ή οποιαδήποτε παρόμοια οικονομική δραστηριότητα .

Στα ιταλικά το ακρωνύμιο «OCSE», σύμφωνα με το λεξικό Harpers Collins, σημαίνει «Organizzazione per la Cooperazione e lo Sviluppo Economico», δηλαδή «Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη», ο γνωστός ΟΟΣΑ.

Είχε πληροφόρηση και πρόλαβε την αλλαγή του Νόμου του ΟΟΣΑ για άρση τραπεζικού απορρήτου

Το 2017-2018 (την περίοδο δηλαδή που αναφέρεται στο μήνυμα) ετέθη σε εφαρμογή η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών βάσει του «Κοινού Προτύπου Αναφοράς» του ΟΟΣΑ για τους κανόνες υποβολής στοιχείων από τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες και φορέων συλλογικών επενδύσεων. Τότε, οι περισσότεροι μιλούσαν για το -σε μεγάλο βαθμό- τέλος του τραπεζικού απορρήτου, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε ιδιώτες, offshore εταιρείες, ιδρύματα, εμπιστεύματα και άλλες νομικές οντότητες έπρεπε να δηλωθούν.

Το μήνυμα για το «νέο OCSE» και τους κανονισμούς του ιδρύματος φέρεται να στάλθηκε από τον Γιώργο Τράγκα στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 – 22 ημέρες πριν από την κατάθεση και περίπου έναν μήνα πριν από την ψήφιση του νόμου 4428/16 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον οποίον κυρώθηκε η «Πολυμερής Συμφωνία Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών». Με την ψήφιση του νόμου έγινε γνωστό ότι οι ελεγκτικές αρχές θα ελάμβαναν εντός του 2017 στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2018 από Ελβετία, Μονακό και άλλες δικαιοδοσίες.

Όσον αφορά την εταιρεία «Τac» που αναφέρεται στο sms, ενδεχομένως να πρόκειται για την παναμέζικη Tacana Portfolio SA, η οποία «εκτέθηκε» με την δημοσιοποίηση των δεδομένων των Panama Papers που συνέδεαν τις offshore εταιρείες με τους ιδιοκτήτες τους και άλλα σχετιζόμενα πρόσωπα. Στην περίπτωση της Tacana, υπήρχε στα Panama Papers σύνδεση με το όνομα του Γιώργου Τράγκα – αλλά όχι και με το ίδρυμα Family Line Foundation.

Λίγα λεπτά αφότου έλαβε το μήνυμα για το «νέο OCSE» και την «Τac» ο Αντουάν Ναρμίνο απάντησε:

«Γεια σου Γιώργο! Βέβαια, κανένα πρόβλημα, θα αλλάξουμε τους κανονισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Το ίδρυμα έχει βγει από το συμβούλιο της Tac».

Η επόμενη κρούση σε σχέση με την offshore εταιρεία, το ίδρυμα και τη διαθήκη, έγινε τον Νοέμβριο του 2016.

«Αγαπητέ Αντουάν,

Αυτό το σύντομο μήνυμα απλά για να σε ρωτήσω αν η Tac έχει επισήμως κλείσει και να σου ζητήσω το σχετικό έγγραφο να σταλεί σε εμάς ταχυδρομικά. Επίσης, ο G. επιθυμεί να μάθεις ότι με τον επικείμενο ερχομό του στο Μονακό (11/12) θα έχουμε και τον Ιωάννη μαζί και θέλει να έχεις έτοιμους τους νέους κανονισμούς (χωρίς ονόματα) καθώς και την επιστολή επιθυμιών (σ.σ. η επιστολή επιθυμιών -letter of wishes- παρέχει καθοδήγηση στον εκτελεστή της διαθήκης ή στον εκτελεστή διαμοιρασμού της περιουσίας ενός ιδρύματος ή καταπιστεύματος) όπως συζητήθηκε (3 πρωτότυπα) για Ιωάννη, Μαρία και G. Σχετικά με τον διορισμό ενός δεύτερου προστάτη του ιδρύματος (ο οποίος θα πρέπει να προστεθεί στους νέους κανονισμούς, το όνομά του/της θα σου γνωστοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες»

Το ίδρυμα Family Line Foundation, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων panadata.net για νομικές οντότητες στον Παναμά, είναι σήμερα ενεργό. Η τελευταία, όπως αναφέρεται στη βάση δεδομένων, αλλαγή στο καταστατικό του έλαβε χώρα στις 6 Ιουλίου 2018, ενώ τα πρώτα στοιχεία στα πλαίσια της συμφωνίας για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών με το Μονακό ανταλλάχθηκαν τρεις μήνες αργότερα, εντός του Σεπτεμβρίου 2018.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.