Τουρισμός: Ελληνικό ρεκόρ χωρίς Ελληνες

© Shutterstock

Παρά την κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών και των εσόδων, φέτος τα νησιά είναι… χωρίς Ελληνες: Το κόστος των διακοπών είναι δυσβάσταχτο όχι μόνο λόγω των στουχτερών τιμών στα εισιτήρια των πλοίων, αλλά και λόγω των αυθαίρετων αυξήσεων στη διαμονή αλλά και σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Ρενάτο Λέκκα/ Action24Press Team

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές οικογένειες να βλέπουν διακοπές στα νησιά με το… κιάλι. Η ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά, τα καταλύματα αλλά και την εστίαση οδηγούν στο συμπέρασμα πως «οι Έλληνες θα νιώσουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα» καθώς μόνο 1 στους 2 θα καταφέρει να κάνει διακοπές φέτος σε προορισμό της χώρας. Στον αντίποδα, οι ξένοι τουρίστες κατακλύζουν τη χώρα και ανεβάζουν τα έσοδα από τον τουρισμό στα ύψη.

Μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών μειώνει αγορές και έξοδα λόγω της ακρίβειας και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών.

Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari /YouGov, το χαμηλό κόστος και η σχέση ποιότητας-τιμής είναι από τα βασικότερα κριτήρια που θέτουν φέτος οι Έλληνες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δημοφιλείς διακοπές για το 53% είναι τα παραθαλάσσια μέρη.

© Shutterstock

Ακολουθούν οι σύντομες διακοπές σε μία άλλη πόλη (39%). Η ελληνική ιδιαιτερότητα και η έντονη οικογενειακή, αλλά και φιλική σχέση που έχουν οι Έλληνες μεταξύ τους δημιουργούν μία κατάσταση η οποία δείχνει το δρόμο για «διακοπές σε φίλους». Σύμφωνα με την έρευνα η επίσκεψη σε φίλους, οικογένεια αφορά στο 36%. Δηλαδή, σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες την έχουν ως εναλλακτική λύση επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των πληρωμένων καταλυμάτων. Οι  6 στους 10 (61%) επέλεξαν τις διακοπές βάσει τη σχέση ποιότητας-τιμής, τα φυσικά κάλλη του προορισμού έχει επιλέξει το 50% και το χαμηλό κόστος για τα ξενοδοχεία και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια το 42%. Ένας στους δύο εκφράζει ότι είναι ακριβά τα ταξίδια σε κοσμοπολίτικα μέρη και αξιοθέατα και πως το 42% θα ακολουθήσει  αυστηρά τον προϋπολογισμό που έχει θέσει για τις διακοπές.  

Σε έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ποσοστό 48%, δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Το 22% δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα και μόλις 13% ότι θα κάνει όπως κάθε χρόνο.

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών

Αυτό που «πληγώνει» την τσέπη των πολιτών είναι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά. Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι έχουν γίνει τρεις, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τις μετακινήσεις με τα πλοία ασύμφορες, ειδικά όταν πρόκειται για μια τριμελή ή τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο που θέλει να ταξιδέψει σε κάποιο νησί για τις διακοπές της.

Ειδικοί του τουριστικού κλάδου και των ναυτιλιακών λένε πως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα μία μεγάλη αύξηση μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι τελικές τους αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων. Συνολικά, η αύξηση από την αρχή του χρόνου στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ανέρχεται σε ένα ποσοστό 25% ως 34%.

Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά έχουν κάνει τους Έλληνες να στραφούν στον οδικό τουρισμό. Ένας σημαντικός οδικός προορισμός για τους κατοίκους της Αθήνας είναι η Πελοπόννησος. Όπως σημειώνουν στο Action24Press άνθρωποι του κλάδου οι διακοπές με αυτοκίνητο μπορούν να είναι «σωσίβιο» για μια τετραμελή οικογένεια. Και ακόμα περισσότερο, όταν οι τιμές θα είναι ελκυστικές για τον εγχώριο και διεθνή τουρίστα. Πολλά ξενοδοχεία μάλιστα έχουν ακόμα και σήμερα προσφορές για τριήμερα ή τετραήμερες διακοπές για οικογένειες. Βέβαια οδικός τουρισμός σημαίνει και πανάκριβα καύσιμα, με την τιμή της βενζίνης να είναι σήμερα λίγο πάνω από τα δύο ευρώ, με πτωτικές βέβαια τάσεις.

Αυξήσεις τιμών στη διαμονή

Παρά τις δεσμεύσεις των ξενοδόχων πως οι τιμές θα κινηθούν στα ίδια με το 2019, υπάρχουν καταλύματα που τις ανέβασαν αιφνιδιαστικά μες τον Αύγουστο. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων φαίνεται να είναι φέτος 25% με 30% αυξημένο σε σύγκριση με το 2021, με την ενέργεια να πρωταγωνιστεί. Τα ξενοδοχεία που βασίζονται στο μαζικό μοντέλο προσέλκυσης πελατών, τα περισσότερα δηλαδή, έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους Tour Operator’s τα οποία φέρουν κλειδωμένες τιμές του 2019. Όπως συνηθίζεται τα «κλειδωμένα» συμβόλαια, τα υπογράφουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ένα χρόνο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής χρόνιας και φυσικά δεν χωρούν καμία αύξηση εκπρόθεσμα. Πάντως, σε αυτά τα συμβόλαια λείπουν οι ελληνικές οικογένειες. Φέτος υπάρχει μία μεγάλη μείωση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές οικογένειες επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ακόμα και το AirBnB για καλύτερες τιμές.

«Φαρμακείο» η εστίαση

Απλησίαστο είναι το κόστος του φαγητού στα ελληνικά νησιά για πολλούς εγχώριους ταξιδιώτες. Άλλωστε, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης (49,4%) πανελλαδικά έχουν αυξήσει τις τιμές τους έως και 10%, περισσότερες από 4 στις 10 (43,9%) από 11% έως 20%, ενώ το 6,7% περισσότερο από 20%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τον κλάδο της εστίασης.

© Shutterstock

Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες στα πιο δημοφιλή τουριστικά νησιά, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι παραγγελίες κοστίζουν φέτος σε πολλές περιπτώσεις έως και 30% -40% περισσότερο σε σύγκριση με το 2021, αναφέρουν καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των παραγγελιών αλλά και την εκ νέου διαμόρφωση του πελατολογίου. Το αυξημένο κόστος εστίασης αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κάνουν σχεδόν αδύνατες τις διακοπές ιδιαίτερα για πολυμελείς οικογένειες.

Από την πλευρά τους οι εστιάτορες αποδίδουν τις αυξήσεις στις υπέρογκες ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων που χρησιμοποιούν έρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν λείπουν βέβαια και οι καταγγελίες για πρωτοφανείς πρακτικές αισχροκέρδειας.

Τουρισμός … όχι για όλους

Το γεγονός ότι οι μισοί περίπου Έλληνες δεν θα καταφέρουν φέτος να πάνε διακοπές εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακρίβειας θορύβησε την κυβέρνηση. Το «Τουρισμός για όλους» όμως αποδείχθηκε πως δεν ήταν η λύση στο πρόβλημα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να εξήγγειλε διπλασιασμό του προγράμματος πιστεύοντας ότι με 30 εκ. ευρώ επιπλέον και συνολικά με 60 εκ. ευρώ θα ευνοηθούν αρκετοί, αλλά οι νικητές των κληρώσεων μπροστά στους αιτούντες, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Παράλληλα τα 150 ευρώ δε μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες.

Aυξήσεις – φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

25-34%
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
10-12%
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2022
5-10%
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2022
4-8%
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2022
ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:
-ΓΙΑ ΡΟΔΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ 90€
-ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ 52€
-ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ 58€
ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ:
ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΙΧ ΓΙΑ ΤΗΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 33€ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ:
2021: 139€  (27€ Ο ΕΝΗΛΙΚΑΣ, 13,5€ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 58€ ΤΟ ΙΧ) 
2022: 172€ (35€ Ο ΕΝΗΛΙΚΑΣ, 17,5€ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΙ 67€ ΤΟ ΙΧ

Διαμονή: Απλησίαστα τα ενοικιαζόμενα

48%
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
36%
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ Ή ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝ
61%
ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ-ΤΙΜΗΣ
42%
ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

Εστίαση: Αύξηση έως και 40% από πέρυσι

43,9%
ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 20%
30 – 40%
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2021

Σπάνε τα κοντέρ οι ξένοι τουρίστες

Πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου – Στα 20 δισ. αναμένεται να φτάσουν τα έσοδα φέτος.

Την ώρα, που τα ελληνικά νοικοκυριά κόβουν δαπάνες από τις  διακοπές, οι αφίξεις ξένων τουριστών σπάνε τα κοντέρ με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου. Ξένοι επισκέπτες από Ευρώπη και Αμερική έχουν φέτος κάνει απόβαση στην χώρα, ειδικά στα νησιά με τις πληρότητες να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ παράγοντες της αγοράς βλέπουν μεγάλη παράταση της σεζόν και πέραν του Σεπτεμβρίου. 

© Shutterstock

Ο φετινός τουρισμός δείχνει ότι θα πιάσει τα επίπεδα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπερνούσαν κάθε εβδομάδα τις 900.000. Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό. Φέτος με τις πρώτες εκτιμήσεις τα έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,3 δισ. ευρώ το 2019. Βέβαια τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα καθώς έχουμε άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

1,41 δισ. ευρώ έσοδα μόνο τον Μάιο

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Μαΐου επιβεβαιώνουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού που ήδη από την αρχή της σεζόν έβλεπαν την ισχυρή επάνοδο φέτος.  Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Μάιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 536,4% και κατά 547,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021. Ειδικότερα, το Μάιο  τα έσοδα άγγιξαν τα 1,41 δισ. ευρώ, έναντι 222 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Στο πεντάμηνο, στο τουριστικό «καλάθι» έχουν μπει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 552,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,2%. Το 2021 ο τουρισμός επίσης στήριξε την οικονομίας καθώς οι εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. Ευρώ, όταν το 2019 ανήλθαν στα 18,179 δισ ευρώ, από 16 δισ. ευρώ το 2018. Το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. ταξιδιώτες και η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη ήταν περίπου 500 ευρώ. Το 2021 οι ταξιδιώτες ήταν 15,2 εκατ. ευρώ και η μέση δαπάνη έφτασε  τα 690 ευρώ.  Η βραχυχρόνια μίσθωση επίσης έχει σημειώσει αύξηση καθώς τα στοιχεία (AirDNA) αποτυπώνουν ότι για την περίοδο Ιούνιος – Σεπτέμβριος καταγράφει αύξηση κατά 232% σε σχέση με πέρσι.

1 εκατ.
ξένοι επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου

900.000

αφίξεις σημειώθηκαν κάθε εβδομάδα στη χώρα τον Ιούλιο

€ 20 δισ. 

αναμένεται να φτάσουν τα έσοδα για φέτος, έναντι € 18,3 δισ.  το 2019

Στα νησιά η μεγάλη απόβαση

  • Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα από τη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα νησιά και ειδικά εκείνα των Κυκλάδων.
  • Πόλος έλξης είναι επίσης τα νησιά Βορείου Αιγαίου όπου εκεί κυριαρχούν επίσης οι ξένοι τουρίστες.

  • Δημοφιλή νησιά είναι όπως κάθε χρόνο η Μύκονος και Σαντορίνη και πρωταγωνιστούν στις αφίξεις  ειδικά τον Αύγουστο.
  • Η Νάξος και Πάρος έχουν επίσης κοινό από το εξωτερικό και οι παράγοντες της αγορές βλέπουν νέο ρεκόρ αφίξεων και η προέλευση είναι κυρίως από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία.  
  • Γεμάτη ξένους τουρίστες είναι  Ίος, ενώ σημαντική άυξηση βλέπουν φέτος η Σίφνος αλλά και η Τήνος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.