Χειρότερες από ποτέ οι συνθήκες εργασίας των εποχικών υπαλλήλων. Ακριβά ενοίκια, χαμηλοί μισθοί και 14ωρα εργασίας συνθέτουν το σκηνικό, όπου οι νέοι καλούνται να αντεπεξέλθουν την θερινή σεζόν.
Ρεπορτάζ του Ρενάτο Λέκκα για το εβδομαδιαίο έντυπο Action24Press
Πάνω από 50.000 είναι οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό με τους επιχειρηματίες να αναζητούν εναγωνίως προσωπικό καταφεύγοντας στον ΟΑΕΔ και την παρέμβαση του κράτους. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας είναι αποτρεπτικές και οι χειρότερες που βρίσκουν – όπως μας περιγράφουν στην Action 24 Press οι εργαζόμενοι – τα τελευταία 20 χρόνια.
Το πρόβλημα των κενών θέσεων στον τουριστικό κλάδο καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες προκειμένου να είναι έτοιμοι για την φετινή σεζόν, η οποία- σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού και τις εκτιμήσεις που έχουν- αναμένεται να φτάσει στο καλό σενάριο το 80% των εσόδων του 2019. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξέφραζαν παράπονα προς τους αρμόδιους φορείς ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργαζόμενους, γεγονός που αποδιδόταν από τους παράγοντες του κλάδου κυρίως στην πανδημία και την αλλαγή προσανατολισμού των εργαζόμενων. Η κρίση του κορονοϊού έκανε πολλούς εποχικούς υπαλλήλους να στραφούν σε εργασίες όπως η οικοδομή, οι ταχυμεταφορές και οι μεταφορικές.
Η αμοιβή και η σίτιση
Για να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει με την αμοιβή και τη διαμονή προσποιηθήκαμε τους ενδιαφερόμενους και καλέσαμε σε αγγελία για τη θέση του σερβιτόρου σε ξενοδοχείο. Η πρόταση του εργοδότη ήταν 1 ρεπό το μήνα, 10 με 12 ώρες εργασία σε σπαστό ωράριο το οποίο χωριζόταν σε 5 ώρες το πρωί, 3 ώρες το μεσημέρι και 2 με 4 το βράδυ. Ο μισθός ήταν στα 800 ευρώ με διαμονή στο ξενοδοχείο με συγκάτοικο- συνάδελφο εργαζόμενο. Η αγγελία που ήταν για ξενοδοχείο στην Εύβοια μας παραχωρούσε πρωινό και τίποτα άλλο όσον αφορά τη σίτιση.
Τα ακριβά ενοίκια
Εκεί που οι εργασιακές συνθήκες είναι καλές και οι αμοιβές υψηλές υπάρχει το πρόβλημα της κατοικίας. Εργαζόμενος σε ρεσεψιόν πεντάστερου ξενοδοχείο στην Μύκονο μας περιέγραφε την κατάσταση στις τιμές των ενοικίων που βίωσε φέτος. «Εργάζομαι σε ξενοδοχείο το οποίο δεν μου παρέχει στέγαση ούτε σίτιση. Ο μισθός είναι καλός γιατί αμείβομαι με 4.500 ευρώ το μήνα ως ρεσεψιονίστ. Το ωράριο είναι οκτάωρο και οι μήνες – τουλάχιστον αυτά που πληρωνόμαστε – απασχόλησης είναι οχτώ. Το πρόβλημα που εντόπισα φέτος είναι η τιμή του σπιτιού που ενοικιάζω στο νησί. Ενώ τα προηγούμενα 3 χρόνια που βρίσκομαι εδώ έδινα 12.000 ευρώ τη σεζόν στο ίδιο σπίτι, φέτος η ιδιοκτήτρια μου ζήτησε 20.000 ευρώ. Θεώρησα ότι όλα θα είναι όπως τα είχα αφήσει πέρσι, ωστόσο η ίδια “πάτησε” στο γεγονός ότι φέτος θα γίνει κυριολεκτικά χαμός στο νησί. Καταλαβαίνετε ότι αν παίρνεις μαζί με τα πουρμπουάρ 40.000 στο οκτάμηνο δε μπορεί να δίνεις τα 20.000 στο ενοίκιο. Και στα λεφτά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί το φαγητό, το ρεύμα και το νερό. Θα γυρίσω στην Αθήνα τον χειμώνα στην καλύτερη με 10.000 ευρώ για να μείνω μόνο 3 μήνες με το Ταμείο Ανεργίας. Αν ήξερα ότι είναι έτσι δε θα ερχόμουν. Του χρόνου δε θα έρθω σίγουρα».
Στην ερώτηση μας για το εάν έψαξε να βρει ένα άλλο σπίτι μας απάντησε: «φυσικά, ωστόσο κανένα φθηνότερο δεν υπήρχε είναι ξεκάθαρο ότι οι ντόπιοι έχουν συνεννοηθεί για τις τιμές». Το πρόβλημα της στέγασης είναι διαχρονικό, ωστόσο όπως σημείωναν στην Action24Press άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα θέματα του τουρισμού, φέτος έχει γίνει ακόμα πιο έντονο. Αυτό που εντοπίσαμε εμείς σε αναζήτησή αγγελιών στις σελίδες ενοικίασης κατοικιών είναι πως δεν υπάρχουν κατοικίες. Βάζοντας ως ανώτατη τιμή τα 1.000 ευρώ σε νησιά όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη υπήρξαν αγγελίες που είτε ήταν ξεχασμένες (ημερομηνία ανάρτησης) είτε δεν είχαν φωτογραφίες. Στο ποσό των 2.000 ευρώ βρήκαμε τρεις φωτογραφίες για σπίτια στα οποία όμως δεν μπορούν να μείνουν πάνω από ένα άτομο. Όπως μας εξήγησαν επιχειρηματίες των νησιών, τα σπίτια με ενοίκιο για εργαζόμενους δίνονται όλα μόνο μέσω προσωπικής επαφής και συνεννόησης.
Εργασιακή Γαλέρα
Προσποιηθήκαμε τους ενδιαφερόμενους και καλέσαμε σε αγγελία για τη θέση του σερβιτόρου σε ξενοδοχείο στην Εύβοια. Η πρόταση του εργοδότη ήταν:
- € 800 μηνιαίος μισθός
- 7 ημέρες την εβδομάδα συνεχόμενη εργασία με μόλις ένα ρεπό το μήνα
- 10 – 12 ώρες εργασία την ημέρα με σπαστό ωράριο (σε 5 ώρες το πρωί, περίπου 3 ώρες το μεσημέρι και 2 με 4 το βράδυ)
- Διαμονή στο ξενοδοχείο με συγκάτοικο- συνάδελφο εργαζόμενο
- Σίτιση: μόνο πρωινό
Λύση από την κυβέρνηση: Συνεχείς έλεγχοι και συλλογική σύμβαση
Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, υπάρχουν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίες κενές που πρέπει να καλυφθούν για να μπορέσει από τη μία να αντέξει ο τουρισμός και από την άλλη να μην υποχωρήσει η ποιότητα των υπηρεσιών στην πρώτη «μεταcovid» περίοδο. Οι θέσεις αυτές αφορούν τις «βαριές» δουλειές του καλοκαιριού: Λάντζα σε ξενοδοχεία, σερβιτόροι μπουφέ, καθαριστές, φροντιστές και τεχνίτες. Άνθρωποι του τουριστική κλάδου μιλούν και για απροθυμία πολλών εργαζόμενων για τόσο «βαριές» δουλειές. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες για τις κενές θέσεις στον τουριστικό τομέα από εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων.
Οι πρωτοβουλίες
• Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης)
• Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας
• Το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση
• Για την αμοιβή θα ισχύει η συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία