«Το μεγάλο μας τσίρκο»: Ο Κώστας Καζάκος στην αντιχουντική παράσταση – σύμβολο

©Eurokinissi

Ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Μια από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές και πολιτικές στιγμές του Κώστα Καζάκου ήταν η συμμετοχή του σε μια παράσταση – αντιχουντικό σύμβολο. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» που έγραψε ιστορία, όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Το έργο διατρέχει τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή. Την παράσταση ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Κώστας Καζάκος. Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας. Κατάφερε να ξεφύγει από τη λογοκρισία, κρύβοντας μηνύματα κατά της δικτατορίας.

Οι παραστάσεις διακόπηκαν από τη χούντα. Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος συνελήφθησαν, αλλά συνεχίστηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου 1973. Στις 3 Αυγούστου 1974, το έργο ξανανέβηκε με την ενός τραγουδιού («Το Πρόσκύνημα») στο φινάλε της παράστασης για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.


Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.