Έπειτα από εβδομάδες άγριων μαχών με τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει σήμερα τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, εγείροντας ανησυχία για τον κίνδυνο να εκτυλιχθεί «σενάριο βγαλμένο από την κόλαση» για τους αμάχους.
Ο Τσαχάλ, ο οποίος διεξάγει από την 27η Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις στο μικρό, παραθαλάσσιο κομμάτι παλαιστινιακής γης, ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως διευρύνει τις επιχειρήσεις σε «όλη» τη Λωρίδα της Γάζας, με άρματα μάχης να αναπτύσσονται κοντά στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των εχθροπραξιών. Η πόλη 200.000 και πλέον κατοίκων υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όταν άρχιζε τη χερσαία επιχείρηση τον πληθυσμό της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να φύγει, να πάει στο νότιο τμήμα του θυλάκου. Πλέον το τμήμα αυτό είναι ακόμα πιο πυκνοκατοικημένο, καθώς κατέφυγαν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι.
Τη νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς και σκληρές μάχες κοντά στη Χαν Γιούνις, καθώς και επιδρομές στην κατεύθυνση της Ράφας, στο νότιο άκρο του θυλάκου. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA από την πλευρά του έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς στην πόλη της Γάζας, βορειότερα.
Διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους άμαχους στη Γάζα, όπου «όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών» ανεστάλησαν, διότι υπέστη ζημιά «το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας στην ισραηλινή πλευρά», ανέφερε ο παλαιστινιακός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός PalTel.
«Οδεύει να γίνει πραγματικότητα σενάριο ακόμα περισσότερο βγαλμένο από την κόλαση, στο οποίο οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν» στις ανάγκες, προειδοποίησε χθες η Λιν Χέιστινγκς, η Καναδή που έχει αναλάβει ρόλο συντονίστριας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η βίζα της κυρίας Χέιστινγκς δεν θα ανανεωθεί από τις ισραηλινές αρχές, που την κατηγορούν πως δεν είναι «αμερόληπτη», όπως κατέστησαν σαφές την περασμένη εβδομάδα.
«Αφόρητα» δεινά
Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν «αφόρητες» τις συνθήκες για τους άμαχους στον παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπόλιαριτς, που αφίχθη χθες στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για «αφόρητα» δεινά τονίζοντας πως αυτό που τη «σόκαρε περισσότερο» είναι τα «παιδιά που έχουν φρικιαστικά τραύματα κι έχασαν επίσης τους γονείς τους και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους», ενώ επέμεινε πως οι άμαχοι «δεν έχουν πουθενά να πάνε».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,8 εκατ. άνθρωποι, περί τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.
«Είδαμε τι έγινε στη βόρεια Γάζα. Αυτό δεν γίνεται να αποτελέσει υπόδειγμα για τον νότο», υπογράμμισε από την πλευρά του από το Κάιρο ο Άχμεντ αλ Μαντάρι, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ