Θεσσαλονίκη: Ήπια αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων

©ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Ήπια αύξηση στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, οι τιμές του ιικού φορτίου κυμαίνονται σε επίπεδο αντίστοιχο της περιόδου στα μέσα του Αυγούστου, ενώ από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σημειώνεται ότι για τον μήνα Οκτώβριο είναι αναμενόμενη εξέλιξη μία έξαρση, καθώς επιδεινώνεται ο καιρός, πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται η υγρασία και ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη χρήση των κλειστών χώρων.

©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή, της Τρίτης 11/10/2022 και της Τετάρτης 12/10/2022 είναι:

-Σταθερή (+3%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 09/10/2022 και της Δευτέρας 10/10/2022.

-Οριακά αυξημένη κατά 28% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 04/10/2022 και Τετάρτης 05/10/2022

Η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου – από Πέμπτη σε Τετάρτη – αυξήθηκε οριακά κατά 25%.

©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.