«Η ασφάλεια για όλους εμάς είναι προτεραιότητα στην πράξη, δέσμευση που υλοποιείται. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη πολιτεία γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει Δημοκρατία» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση του υπουργείου για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, που πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στους αστυνομικούς, τόνισε ότι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και αυτοί που προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο.
«Υπηρετούμε το όραμα μιας αστυνομίας σύγχρονης και φιλικής προς τον πολίτη και παρουσία στις γειτονιές γι’ αυτό και απαλλάσσουμε την ΕΛΑΣ από πάρεργα -όπως για παράδειγμα η παράδοση δικογράφων και άλλα- που έχουν την υπογραφή της δικής σας πρωθυπουργικής θητείας. Υλοποιούμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και προχωράμε στην ορθολογική αξιοποίηση των δυνάμεών της. Έτσι έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Γιατί αυτή είναι αποστολή τους διπλά στον πολίτη, υπηρετώντας την ασφάλεια και όχι την γραφειοκρατία. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα στα νοικοκυριά σε σχέση με το 2015-2019» επισήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ίδρυση 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, όπου οι περισσότερες προϊστάμενες είναι γυναίκες αξιωματικοί, αντανακλά τη βούληση της κυβέρνησης να μπει φραγμός στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, που στη συντριπτική πλειονότητα έχουν θύματα γυναίκες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «ο νόμος είναι νόμος, ισχύει για όλους και εφαρμόζεται σε όλους απαρέγκλιτα όπως συνέβη στην περίπτωση στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη. Η σύλληψη των φερόμενων δραστών είναι ένα στιβαρό μήνυμα ότι η πολιτεία και η κοινωνία δεν ανέχονται το χουλιγκανισμό».
Ο Τάκγη Θεοδωρικάκος απαντώντας σε όσους χαρακτήρισαν ως αυταρχικές εικόνες την παρουσία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ, τόνισε ότι «αυταρχισμός και έγκλημα είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μέσα σε φοιτητικές εστίες και όχι η σύλληψη των κακοποιών που διέμεναν εκεί. Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας».
Με αφορμή την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης στο Κολωνό ο υπουργός σημείωσε: «Η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους μέχρι και να συλληφθεί ο τελευταίος δράστης, είναι ζήτημα ήθους, πολιτισμού και ανθρώπινής αξιοπρέπειας», ενώ τόνισε ότι αυτά αφορούν κάθε υπόθεση που χειρίζεται η ΕΛΑΣ.
Αναφορικά με όσους προσβάλλουν την ΕΛΑΣ με τη συμπεριφορά τους, ξεκαθάρισε ότι αυτοί δεν έχουν θέση στο Σώμα σημειώνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια 34 αστυνομικοί έχουν αποταχθεί γιατί διέπραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας, κύρους και αποτελεσματικότητας για την ΕΛΑΣ».
«Η Αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις υπηρετεί την ασφάλεια κάθε πολίτη που βρίσκεται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθιστά την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό για όλους» δήλωσε ο υπουργός.
Ως προς την προστασία των ζώων υπογράμμισε ότι αποτελεί ζήτημα παιδείας και πολιτισμού σε μία χώρα και «γι’ αυτό ενισχύουμε την εφαρμογή του Νόμου και θέσαμε σε εφαρμογή τον πενταψήφιο αριθμό 10410, για την άμεση επικοινωνία με το τμήμα προστασίας ζώων της ΕΛΑΣ».
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό επιλύοντας χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας. Κάνουμε τα πάντα για να τους ενισχύσουμε, σας το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Προχωράμε μπροστά με πυξίδα το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν εφησυχάζουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια πολύ δύσκολη εποχή» κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.