Θεοδωρίδου: Σε ποιους συνιστάται η τέταρτη δόση του εμβολίου

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην έκτακτη ενημέρωση για την τέταρτη δόση επανέλαβε ότι η σύσταση αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης.

Παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα:

  • Άνω των 70 ετών
  • Σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Σε άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

Η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι για τους κάτω των 60 δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγειάς πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.